Meskalin.cz/Fórum/Můžu nechat exotické rostliny na okenním parapetu v zimě?

Můžu nechat exotické rostliny na okenním parapetu v zimě?

Zajímalo by mě, co si myslíte o pěstování exotických rostlin v zimě, konkrétně jestli je dobrý nápad je nechat na okenním parapetu během chladných měsíců. Mám doma několik kaktusů a sukulentů, které jsem si pořídil minulý rok. Rád bych se zeptal, jestli jim to neublíží, když je nechám tam, kde jsou zvyklé na sluneční světlo, nebo jestli by bylo lepší je přemístit někam jinam. Slyšel jsem, že většina exotických rostlin nemá ráda chlad, ale zase se nechci vzdát toho krásného pohledu na ně skrze okno. Jaké máte zkušenosti? Co děláte se svými rostlinami v zimě? Musím je opravdu schovávat do tepla nebo se dají pěstovat i takto? A co třeba vlhkost vzduchu? Mám strach, že když bude topení zapnuté, tak jim bude moc sucho. Jak mám tedy správně pečovat o své kaktusy a sukulenty, aby přežily zimu v bytě? Díky za všechny rady!

143 slov
1.4 minut čtení
19. 12. 2022
Alena Coufalová

Pěstování exotických rostlin v zimě může být trochu oříšek, ale určitě to jde. Kaktusy a sukulenty většinou snesou chladnější teploty, ale pozor na to, aby nebyly vystaveny mrazu. Okenní parapet je fajn, pokud tam mají dostatek světla, ale sleduj, jestli nejsou příliš blízko skla, když je venku zima, protože to může znamenat šok pro rostliny.

Co se týče vlhkosti, máš pravdu, že topení může vzduch hodně vysušovat. Zkus občas kaktusy zvlhčit vodní mlhou nebo je dát na talíř s vodou a kamínky, aby měly vlhkost i když je vzduch suchý. Nezapomeň na zálivku – v zimě zalévej méně než v létě. Příliš vody může rostlinám uškodit. Takže klidně je nech na okně, ale hlídej teplotu a vlhkost. Držím palce!

119 slov
1.2 minut čtení
2. 12. 2024
Bohumil Štefan

Exotický rostliny jako kaktusy a sukulenty jsou celkem odolný, takže je můžeš nechat na parapetu v zimě, pokud není moc zima. Důležitý je, aby se tam nedostávalo moc studeného vzduchu, když otevřeš okno nebo když je venku mráz. Tyhle rostliny sice milujou slunce, ale v zimě je potřeba dávat pozor na to, aby nebyly v přílišném chladu. Topení dává suchý vzduch, to je fakt, takže je dobrý občas je sprchovat nebo aspoň rosení. Ale pozor na přelití, zahnívání kořenů je smrtelný. Takže slabá zálivka a hlídat vlhkost vzduchu. Když budou mít dost světla a tepla, tak by měly přežít v pohodě. Kdyby bylo hodně chladno, možná je fakt lepší přemístit je blíž k topení, ale ne přímo na něj. Takže kombinace světla a tepla by měla stačit.

127 slov
1.3 minut čtení
22. 12. 2023
Jindřich Vávra
Meskalin.cz/Články/Umístění rostlin
Výběr ideální polohy pro exotické rostliny během zimních měsícůObjevte, jak správně chránit exotické rostliny během zimních měsíců a zajistit jim ideální podmínky pro přežití.
1000 slov
10 minut čtení
2. 9. 2022
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky