Meskalin.cz/Fórum/Jak často bych měl zalévat ferokaktusy?

Jak často bych měl zalévat ferokaktusy?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně zalévání ferokaktusů. Mám doma pár těchto krásných kaktusů a rád bych věděl, jak často je potřebuji zalévat, aby se měly co nejlépe. Slyšel jsem, že kaktusy jsou celkem odolné rostliny a nemají rády přemokření, ale nevím, jak moc se liší potřeba vody u různých druhů. Mám obavy, abych je nezalil příliš nebo naopak, aby mi neuschly. Zkoušel jsem už nějaké triky jako namočit substrát a pak nechat zaschnout, ale raději bych měl nějaké konkrétní doporučení. Jak to děláte vy? Jak poznám, kdy je čas na další zálivku? Existují nějaké znaky, které bych měl sledovat? Díky za rady!

103 slov
1 minut čtení
22. 4. 2021
Petra Navrátilová

Zalévat ferokaktusy je fakt ošemetný, ale když to vezmeš z gruntu, tak na jaře a v létě klidně jednou za dva až tři týdny. Záleží na tom, jak sucho je u tebe doma. Hlavně jim nedávej moc vody najednou, to bys je mohl utopit. Měj na paměti, že kaktusy mají rády sucho, takže počkej, až substrát úplně vyschne, než je zase zaliješ. Dobrá finta je zkontrolovat dno květináče – když je suché, můžeš zalít. Pokud ti kaktus začne vadnout nebo ztrácet barvu, můžeš mít problém s přemokřením. Takže sleduj tyhle signály a snaž se najít ten správný balans. S každým kaktusem se to časem naučíš.

105 slov
1.1 minut čtení
9. 8. 2024
Matěj Coufal

Tak hele, ferokaktusy obecně moc vody nepotřebujou. Záleží na ročním období, ale většinou stačí zalít tak jednou za 2-3 týdny během léta a na podzim můžeš omezit na jednou za měsíc. V zimě je skoro vůbec nezalévej, to mají spánek. Dobře se koukni na substrát, měl by být úplně suchý, než začneš zase zalévat. Můžeš taky zkusit vrazit prst do půdy – pokud je suchá do hloubky, tak je čas. Pozor na přemokření, to je smrt pro kaktusy. Značky jako hnědé skvrny nebo měkké části rostliny jasně ukazují, že to přežilí. Takže lehce a s citem.

96 slov
1 minut čtení
13. 2. 2022
Zdeněk Macháč
Meskalin.cz/Články/Péče o specifické druhy
Péče o kaktusy z rodu Ferocactus: Jak předejít běžným problémům?Objevte praktické rady a tipy pro péči o kaktusy rodu Ferocactus, abyste předešli chorobám a škůdcům. Zajistěte svým kaktusům zdravý růst s naším prův...
1000 slov
10 minut čtení
6. 3. 2021
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky