Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když má Ferocactus hnilobu na kořenech?

Co dělat, když má Ferocactus hnilobu na kořenech?

Zdravím všechny milovníky kaktusů! Mám velký problém s mým Ferocactusem, který se zdá být v dost špatném stavu. Když jsem ho nedávno zaléval, všiml jsem si, že má kořeny nějaké černé skvrny a vypadají dost měkce. Trochu jsem se podíval na internet a zjistil jsem, že to může být známka hniloby. Nechci ho ztratit, protože je to jeden z mých nejoblíbenějších kaktusů. Můžete mi prosím poradit, co dělat? Jak mohu zjistit, jestli je to opravdu hniloba nebo něco jiného? Mám ho přesadit do nového substrátu? Jaký typ půdy by byl pro Ferocactus nejlepší? A co se týče zalévání – jak často bych měl zalévat, aby se to už neopakovalo? Zkusil jsem také snížit zálivku, ale mám pocit, že mu to spíš ještě víc uškodilo. Měly by se odstranit postižené kořeny, nebo je lepší nechat je být a doufat v zázrak? Vím, že každá pomoc je vítaná a uvítal bych i tipy na prevenci pro budoucnost, abych předešel dalším podobným problémům. Děkuji za jakoukoli radu!

164 slov
1.6 minut čtení
23. 3. 2024
Nikola Havlíková

Nejlepší bude ho hned přesadit, pokud máš podezření na hnilobu. Vyndej ho opatrně z květináče a podívej se na kořeny. Pokud jsou černé a měkké, tak to vypadá na hnilobu. Odstřihni všechny postižené kořeny čistým nožem nebo nůžkami. Potom je dobrý nechat kořeny zaschnout na vzduchu pár hodin, pak ho přesadit do čerstvého substrátu. Ideální pro Ferocactus je speciální kaktusová půda, co dobře odvodňuje. Co se týče zalévání, tak spíš méně než víc – ideálně jednou za 2-3 týdny během léta a v zimě klidně vůbec. Určitě se vyvaruj stojaté vody, to je největší nepřítel kaktusů. Když ho dostaneš zpátky do formy, tak sleduj, jak se mu daří, a případně uprav zálivku podle toho. Prevence? Dobrá drenáž a kontrola vlhkosti substrátu před zalitím sú klíčové.

125 slov
1.3 minut čtení
30. 5. 2024
Viktor Vejvoda

Nejdřív, jestli máš černé a měkké kořeny, tak to fakt vypadá na hnilobu. Určitě bys měl zkusit kaktus přesadit do čerstvého substrátu. Nejlepší bude nějaká speciální směs pro kaktusy, co dobře odvodňuje. Pokud jde o kořeny, tak ty postižené určitě odstřihni, aby se to dál nešířilo. Můžeš zkusit i trošku zasypat řízky skořicí nebo aktivním uhlím, to prý pomáhá. Co se týče zalévání, tak kaktusy obecně nesnášejí přemokření, takže radši méně než víc. Když je v létě teplo, tak jednou za pár týdnů stačí, v zimě klidně i méně. Jinak do budoucna si dávej pozor na to, kde ho máš – příliš vlhko nebo špatné odvětrávání může hnilobě dost pomoct. Držím palce!

112 slov
1.1 minut čtení
13. 8. 2023
Antonín Pokorný
Meskalin.cz/Články/Péče o specifické druhy
Péče o kaktusy z rodu Ferocactus: Jak předejít běžným problémům?Objevte praktické rady a tipy pro péči o kaktusy rodu Ferocactus, abyste předešli chorobám a škůdcům. Zajistěte svým kaktusům zdravý růst s naším prův...
1000 slov
10 minut čtení
6. 3. 2021
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky