Meskalin.cz/Fórum/Osvětlení pro Ferocactus – jak moc slunce je potřeba?

Osvětlení pro Ferocactus – jak moc slunce je potřeba?

Narazil jsem na Ferocactus, což jsou vážně úžasné kaktusy a zaujala mě jejich krása, ale mám jednu otázku, která mi nedá spát. Měly by mít tyhle kaktusy stálé sluneční světlo, nebo stačí, když je čas od času vystavím sluníčku? Slyšel jsem, že některé rostliny potřebují pořádné dávky slunce, aby správně rostly a květly, ale nejsem si jistý, jestli to platí i pro Ferocactus. Když jsem si je koupil, tak mi prodavač říkal, že jsou dost odolní a zvládnou i mírný stín, ale co když jim to stínění nakonec uškodí? Jak vlastně funguje fotosyntéza u těchto kaktusů? Jak moc intenzivní světlo potřebují? Dáváte je na okno nebo je raději berete ven, když je hezky? Vím, že s přehřátím se dá snadno přepísknout a pak trpí, ale co když je tam málo světla? Možná by bylo fajn vědět, jaké máte zkušenosti vy ostatní pěstitelé. Rád bych se dozvěděl víc o tom, jak správně o tyhle skvostné kaktusy pečovat. Takže, jak to vidíte? Sluneční svit bez přestávky nebo občasné vystavení stačí?

168 slov
1.7 minut čtení
14. 7. 2024
Lukáš Šebesta

Ferocactus miluje sluneční světlo, tak je nejlepší mu ho dopřát co nejvíc. Ideální je mít je na slunném okně nebo venku, pokud je hezky. Kaktusy potřebujou alespoň 6 hodin přímého slunce denně, jinak můžou trpět a špatně růst. Mírný stín je fajn, ale moc stínu znamená, že nebudou tak hezký a silný. V létě je dobrý přehodit ven, ale pozor na přehřátí, to by je mohlo spálit. Na podzim a v zimě stačí i trošku míň slunce, ale pořád by měly dostat nějaké světlo. Takže radši dej víc slunce než míň a sleduj, jak reagují.

95 slov
1 minut čtení
8. 9. 2024
Matěj Šimek

Podle mých zkušeností s Ferocactusama je nejlepší je mít na plném slunci. Tyhle kaktusy jsou zvyklé na přímé sluneční světlo, takže klidně je dej k oknu, co nejvíc svítí. Občasné vystavení slunci asi stačí, ale moc to nepřeháněj se stínem, jinak začnou trpět a neporostou tak, jak by měly. Myslím, že čím víc slunce, tím líp. Pokud je vezmeš ven, tak to může být super, ale dávej pozor na přehřátí, zvlášť v létě. A fotosyntézu mají podobně jako ostatní rostliny – potřebují světlo k tomu, aby přežily a rostly. Takže shrnuto: dej jim co nejvíc slunce a sleduj, aby se nespálily. S tím stínem bych byla opatrná.

107 slov
1.1 minut čtení
3. 12. 2024
Radek Bezděk
Meskalin.cz/Články/Péče o specifické druhy
Péče o kaktusy z rodu Ferocactus: Jak předejít běžným problémům?Objevte praktické rady a tipy pro péči o kaktusy rodu Ferocactus, abyste předešli chorobám a škůdcům. Zajistěte svým kaktusům zdravý růst s naším prův...
1000 slov
10 minut čtení
6. 3. 2021
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky