Meskalin.cz/Fórum/Proč mi ferokaktus žloutne a co s tím?

Proč mi ferokaktus žloutne a co s tím?

Mám velký problém se svým ferokaktusem a už nevím, co s tím dělat. Pořídil jsem si ho před nějakým časem, byl krásný, zdravý a plný života. Teď ale začíná žloutnout a já jsem z toho hrozně nervózní. Odkud se ten žlutý odstín vůbec bere? Mám pocit, že to může mít něco společného se zaléváním, ale nevím, jestli mu dávám moc vody nebo naopak málo. Četl jsem, že ferokaktusy potřebují hodně slunce, tak jsem ho dal na okno, ale možná na něj svítí moc intenzivně? Někdo mi říkal, že by mohl být i přehřátý nebo chladný, tak mě zajímá, jaké by měly být optimální teploty pro růst. Je možné, že mu vadí i hnojivo? Použil jsem nějaké základní pro kaktusy a sukulenty, ale bojím se, že jsem mohl udělat chybu. Co když má třeba nějaké škůdce nebo plíseň? Jak poznám, jestli je problém v kořenovém systému nebo v listech? Když si přečtu rady na internetu, je to hrozně rozporuplné a nechci mu ublížit ještě víc. Nechci se vzdát a doufám, že ho ještě zachráním. Můžete mi prosím poradit, co bych měl udělat? Jaké kroky bych měl podniknout, abych zjistil příčinu toho žloutnutí a co všechno mohu udělat pro jeho záchranu?

199 slov
2 minut čtení
29. 3. 2024
Antonín Král

Přátelé, tak tohle je klasika u kaktusů. Žloutnutí ferokaktusu většinou značí, že něco je špatně. Může to být s vodou, kaktusy moc nepijou, takže buď moc zaléváš nebo naopak málo. Zkus se podívat na substrát – měl by být dobře propustný. Možná mu vadí i přímé slunce, když ho máš na okně, tak kontroluj, jestli se nespálil. Teploty by měly být okolo 20-30 °C během dne a v noci klidně i míň, ale ne pod 10 °C. Hnojivo může taky hrát roli, dej pozor na koncentraci. Pokud mu dáváš moc, může to spálit kořeny. Škůdci a plísně taky nejsou vyloučený – mrkni na listy a jestli nemá nějaký skvrny nebo pavučinky. Když zjistíš, že kořeny hnilobí, tak nezbývá než kaktus přesadit. Zkrátka to chce zkontrolovat všechno a nejspíš trošku omezit vodu a hnojivo. Držím palce, ať se dá do pořádku!

140 slov
1.4 minut čtení
2. 4. 2023
Kristýna Pernicová

Žloutnutí ferokaktusu může mít několik příčin, takže je dobré zkontrolovat pár věcí. První, co bych udělal, je kouknout na zalévání. Kaktusy nemají rády stát ve vodě, takže pokud je substrát moc mokrý, může to být problém. Zkus je nechat proschnout mezi zaléváním. Na druhou stranu, pokud máš substrát moc suchý, taky to může vést k žloutnutí. Takže ideální je najít tu zlatou střední cestu.

Dál, slunce – jo, kaktusy milují světlo, ale pokud máš ten svůj na přímém slunci a v horku, může se spálit. Zkus ho přesunout do místa s rozptýleným světlem, hlavně pokud je venku fakt vedro.

Teplota by měla být v rozmezí 20-30 °C během dne a v noci klidně o něco chladněji. Hnojení – pokud jsi použil hnojivo pro kaktusy a dávkoval jsi to podle návodu, tak by to mělo být ok. Ale dej pozor na to, aby ses nepřehnal.

Škůdci a plísně? Zkontroluj, jestli tam nemáš nějaký bílý povlak nebo černé tečky na rostlině. To může znamenat problém. Pokud se ti zdá, že kořeny jsou hnědé nebo se rozpadávají, tak si myslím, že to bude kořenová hniloba.

Zkus odstranit suché části a přehodnoť zalévání a místo. Možná bys měl kaktus přesadit do čerstvého substrátu. Držím palce, snad se ti ho podaří zachránit!

204 slov
2 minut čtení
22. 4. 2023
Lukáš Kopecký
Meskalin.cz/Články/Péče o specifické druhy
Péče o kaktusy z rodu Ferocactus: Jak předejít běžným problémům?Objevte praktické rady a tipy pro péči o kaktusy rodu Ferocactus, abyste předešli chorobám a škůdcům. Zajistěte svým kaktusům zdravý růst s naším prův...
1000 slov
10 minut čtení
6. 3. 2021
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky