Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že je můj Ferocactus třeba zalít?

Jak poznám, že je můj Ferocactus třeba zalít?

Mám doma Ferocactus a snažím se mu věnovat co nejvíc péče, ale mám obavy, že nevím, jak poznat, kdy potřebuje zalít. Četl jsem, že kaktusy by se neměly přelívat, ale zase je důležité je nezapomínat zalévat úplně. Jak tedy rozpoznat ty správné signály? Všiml jsem si, že někdy vypadá trochu povadle nebo se zdá, že ztrácí barvu. Je to známka toho, že má žízeň? Nebo to může být něco jiného? Co byste doporučili sledovat? Mělo by se třeba kontrolovat substrát, nebo se spolehnout na vzhled rostliny? Jak často by se mělo zkoušet zalití, nebo je lepší vyčkat a pozorovat? Zajímalo by mě taky, jestli existují nějaké specifické tipy pro Ferocactus a jaké chyby jsem mohl udělat v minulosti. Děkuji za jakoukoliv radu!

122 slov
1.2 minut čtení
18. 6. 2024
Eduard Macek

Takže, ohledně Ferocactus, je to celkem o pozorování. Máš pravdu, že kaktusy se snadno přelijí, takže je lepší být opatrný. Hlavně sleduj substrát – pokud je úplně suchý, tak je čas na zalití. Zkus zapíchnout prst do země, jestli je tam vlhkost. A jak píšeš, když vypadá povadle nebo ztrácí barvu, tak to může být známka dehydratace. Ale pozor, pokud už máš rostlinu dlouho a dělá to často, může být problém s kořenama nebo hnilobou, třeba jsi ji dřív moc zalil. Takže jo, kontroluj ten substrát a zalévej až když je opravdu suchý. Zpravidla se doporučuje zalévat jednou za 2-3 týdny během léta a méně v zimě. Ale fakt záleží na teplotě a světle, co máš doma. Takže buď trpělivý a sleduj, co se děje.

125 slov
1.3 minut čtení
23. 6. 2023
Radka Macková

Kaktusy jako Ferocactus jsou skvělý, ale mají svoje potřeby. Nejlepší je kontrolovat substrát - strč prst do půdy a když je suchá, tak je čas zalít. U kaktusů platí, že radši méně než víc. Když začne být povadlej nebo ztrácí barvu, může to být známka toho, že má málo vody, ale pozor, taky to může být známka přelití. Pokud mu dáváš moc vody, může začít hnít. Takže platí pravidlo – zalévat až když je substrát úplně suchý. Zkus zalévat třeba jednou za týden v létě a méně v zimě. Záleží na teplotě a vlhkosti vzduchu, takže to chce trochu pozorovat. Měj na paměti, že Ferocactus je na sluníčku a potřebuje světlo, tak mu to nezapomeň dopřát. A pokud si nejsi jistej, tak raději vyčkej a sleduj ho. Každý kaktus je jiný a chceš mu přece udělat dobře.

137 slov
1.4 minut čtení
7. 11. 2023
Jaroslav Hájek
Meskalin.cz/Články/Péče o specifické druhy
Péče o kaktusy z rodu Ferocactus: Jak předejít běžným problémům?Objevte praktické rady a tipy pro péči o kaktusy rodu Ferocactus, abyste předešli chorobám a škůdcům. Zajistěte svým kaktusům zdravý růst s naším prův...
1000 slov
10 minut čtení
6. 3. 2021
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky