Meskalin.cz/Fórum/Jaký substrát je nejlepší pro moji aloe?

Jaký substrát je nejlepší pro moji aloe?

Mám doma aloe, je to taková ta krásná sukulentní rostlina, co vypadá jako malý stromek a má tlusté listy. Někde jsem slyšel, že je důležité mít pro ni ten správný substrát, ale vůbec nevím, co to vlastně znamená. Je lepší nějaký speciální substrát určený přímo pro sukulenty, nebo bych měl použít něco jiného? Slyšel jsem, že aloe nesnáší moc vlhkosti, takže by asi neměla být zasazená v klasickém květinovém substrátu, který drží vodu. Jaký typ směsi byste doporučili? Něco s pískem nebo perlitem? A měl bych se bát nějakých plísní nebo škůdců, když použiju moc těžký substrát? Je dobré občas přihnojit, nebo by to mohlo aloe uškodit? Myslíte si, že ji můžu mít na okně, kde je slunce, nebo ji raději schovat do stínu? Vím, že aloe je docela odolná rostlina, ale chci pro ni udělat to nejlepší. Takže jaký substrát zvolit a mám se něčeho bát?

147 slov
1.5 minut čtení
3. 5. 2022
Josef Malík

Jasně, pro aloe je fakt důležité mít správnej substrát. Obecně platí, že se doporučuje nějaká směs pro sukulenty, která je dobře propustná. Můžeš zkusit směs s pískem, perlitem nebo i štěrkem, aby se to nezadržovalo moc vody. Klidně si můžeš udělat vlastní směs – třeba půl na půl země s pískem nebo perlitem. Klasickej květinovej substrát by mohl být problém, jak říkáš, aloe to nemá ráda moc vlhký. Co se plísní týká, tak když budeš mít ten substrát dobře vzdušnej a budeš dávat pozor na přelití, tak bys měl být v pohodě.

S hnojením to chce opatrně – stačí tak jednou za měsíc během vegetačního období použít slabší dávku hnojiva pro sukulenty. Jinak k tomu slunci – aloe má ráda světlo, takže ji dej klidně na okno, ale pozor na přímý slunce v létě, to může spálit listy. Takže občas otáčej květináč nebo ji dej do trochu stínu, pokud je moc vedro. Celkově je to odolná rostlina, ale tímhle způsobem jí můžeš pomoci prospívat.

163 slov
1.6 minut čtení
9. 8. 2024
Jan Adámek

Substrát pro aloe by měl být hodně propustný, takže určitě zvol něco, co se hodí pro sukulenty. Můžeš použít směs s pískem, perlitem nebo i břidlicovou drtí, to pomůže udržet kořeny v suchu a zabrání hromadění vody. Klasický květinový substrát je fakt špatná volba, protože aloe nemá ráda vlhko a mohla by začít hnít. Co se týče hnojení, je dobré to dělat jen občas, třeba během vegetačního období, ale nedávat moc, protože to může spálit kořeny. A co se slunce týče, aloe miluje světlo, takže ji klidně dej na okno, kde bude mít dostatek sluníčka. Jen dej pozor na přímé polední slunce, může to být moc silné. Plísně a škůdci by ti neměli dělat problémy, pokud budeš mít správný substrát a nebudeš ji přelívat. Takže shrnuto - propustný substrát, rozumné hnojení a dostatek světla!

134 slov
1.3 minut čtení
23. 9. 2024
Karel Hrdý
Meskalin.cz/Články/Péče o specifické druhy
Význam správného substrátu pro sukulenty: Který vybrat?Podrobná analýza různých typů substrátů vhodných pro pěstování sukulentů a tipy pro výběr toho nejlepšího pro specifické druhy.
1000 slov
10 minut čtení
25. 12. 2020
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky