Meskalin.cz/Fórum/Jak často měnit substrát u kaktusů a sukulentů?

Jak často měnit substrát u kaktusů a sukulentů?

Jsem si nedávno pořídil pár krásných kaktusů a sukulentů a teď jsem trochu zmatený ohledně toho, jak často bych měl měnit substrát. Slyšel jsem různé názory, někteří říkají, že je dobré to dělat každé dva roky, zatímco jiní tvrdí, že stačí jednou za pět let. Mám strach, že když substrát nezměním, tak se rostliny budou trápit nebo dokonce uhynou. Navíc se mi líbí myšlenka, že by nově vyměněný substrát mohl dodat rostlinám nějaké živiny a podpořit jejich růst. Jak se to tedy má? Existují nějaké specifické signály, podle kterých bych mohl zjistit, kdy je čas na výměnu substrátu? Třeba pokud se substrát zdá být zhutnělý nebo když vidím, že rostlina už tolik neroste? A co se týká různých typů substrátů – používají se pro kaktusy a sukulenty stejné směsi? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních pěstitelů, protože si nejsem jistý, zda dělám všechno správně. Díky předem za všechny rady!

150 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2021
František Šulc

Výměna substrátu u kaktusů a sukulentů je dost individuální, ale obecně se doporučuje jednou za 2 až 3 roky. Záleží ale na tom, jak rychle rostliny rostou a jaký mají substrát. Pokud vidíš, že se substrát zhutňuje, nebo se špatně odvodňuje, tak to může být jasný signál, že je čas na změnu. Když rostliny nerostou nebo mají žluté listy, taky to může znamenat, že potřebují čerstvý substrát.

Co se týče typů substrátů, tak pro kaktusy a sukulenty se většinou používají podobné směsi, ale jsou i různé variace podle potřeb jednotlivých druhů. Některé směsi jsou víc písčité pro lepší odvodnění, což kaktusy milují. Určitě koukni na kvalitu substrátu a jestli obsahuje nějaké živiny, což by mohlo podpořit růst.

Pokud máš pocit, že substrát je už vyčerpaný nebo je tam moc solí, tak neváhej a vyměň ho. Je lepší být opatrný než čekat moc dlouho. Držím palce s tvými kaktusy!

146 slov
1.5 minut čtení
16. 8. 2024
Jakub Navrátil

Tak já ti řeknu, jak to vidím. Obecně se doporučuje měnit substrát u kaktusů a sukulentů tak jednou za 2-3 roky. Je to proto, že časem se substrát zhutní a ztrácí živiny, což může rostlinám škodit. Když vidíš, že substrát je tvrdý nebo se tvoří nějaké hnědé skvrny, tak je čas na změnu. Také když rostlina neroste, může to být známka, že jí chybí živiny.

Pokud jde o substráty, většinou se používají podobné směsi pro kaktusy i sukulenty, ale pozor na drenáž! Měl bys mít něco s dobrým odtokem vody, jinak můžeš dostat hnilobu. Takže pokud jsi ještě neměnil substrát, zkus to někdy teď na jaře, to je ideální doba. Pěstitelé se různě liší v názorech, ale důležité je prostě sledovat svoje rostliny a jejich potřeby.

126 slov
1.3 minut čtení
7. 11. 2023
Ludmila Jiránková
Meskalin.cz/Články/Péče o specifické druhy
Význam správného substrátu pro sukulenty: Který vybrat?Podrobná analýza různých typů substrátů vhodných pro pěstování sukulentů a tipy pro výběr toho nejlepšího pro specifické druhy.
1000 slov
10 minut čtení
25. 12. 2020
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky