Meskalin.cz/Fórum/Kde sehnat správný substrát pro kaktusy? Nechci se mýlit.

Kde sehnat správný substrát pro kaktusy? Nechci se mýlit.

Přemýšlím, jaký substrát by byl nejlepší pro moje kaktusy, protože chci, aby mi rostly zdravé a silné. Je mi jasné, že kaktusy potřebují něco jiného než běžné květinové hlíny, ale jsem si nejistý, kde začít hledat ten správný mix. Četl jsem, že by měl být dobře propustný a že se doporučuje přidávat písek nebo perlitu pro zajištění dobré drenáže. Mám i otázku, jestli je lepší koupit hotový substrát určený speciálně pro kaktusy, nebo si raději namíchat vlastní směs? A co se týká značek, máte nějaké osvědčené tipy na výrobce substrátů, které byste doporučili? Nebo bych měl zkusit místní zahradnictví nebo hobby markety? Hlavně bych rád věděl, na co si dát pozor při výběru substrátu, abych se vyhnul chybám, protože nechci riskovat úhyn svých rostlin. Jaké máte zkušenosti vy? Děkuji za všechny rady a tipy.

134 slov
1.3 minut čtení
23. 3. 2022
Božena Navrátilová

Substrát pro kaktusy je fakt důležitý, to máš pravdu. Většina kaktusů potřebuje něco, co dobře odvádí vodu, takže nejlepší je určitě něco s pískem nebo perlitem. Hotový substrát pro kaktusy se dá sehnat třeba v hobby marketech nebo zahradnictvích a většinou to bývá fajn volba, protože už je to namíchané. Značky jako Fafard nebo Biobizz mají dobré recenze. Pokud chceš zkusit vlastní směs, tak zkus kombinaci běžné zeminy s pískem a trochou perlitu. Hlavně si dej pozor, aby substrát nebyl příliš těžký a neudržoval moc vlhkosti. Kaktusy nesnášejí přemokření. Ujisti se, že květináče mají dobré odvodnění. Zkoušel jsem víc věcí a nakonec mi vyhovuje ten koupenej substrát, ale každému může fungovat něco jiného.

113 slov
1.1 minut čtení
26. 12. 2021
Vojtěch Vašek

Takže, co se týče substrátu pro kaktusy, určitě máš pravdu, že potřebují něco jiného než obyčejnou hlínu. Můžeš zkusit koupit hotový substrát, což je často jednodušší a obvykle už je namíchaný tak, aby byl dobře propustný. Pokud chceš ušetřit nebo si to namíchat sám, doporučuje se kombinace zeminy na sukulenty s pískem, perlitem nebo dokonce drcenou cihlou pro lepší drenáž. Hlavně si dej pozor na to, aby substrát nebyl příliš těžký a nezadržoval vodu. Značky jako třeba Substral nebo Florasystem jsou docela oblíbené, ale klidně zajdi do nějakého místního zahradnictví. Tam ti většinou poradí a možná i budou mít něco speciálního pro kaktusy. Hlavně se neděs, pokud se ti něco nepovede hned napoprvé – kaktusy jsou dost odolné! Držím palce!

120 slov
1.2 minut čtení
10. 7. 2022
Lenka Šilhavá
Meskalin.cz/Články/Péče o specifické druhy
Význam správného substrátu pro sukulenty: Který vybrat?Podrobná analýza různých typů substrátů vhodných pro pěstování sukulentů a tipy pro výběr toho nejlepšího pro specifické druhy.
1000 slov
10 minut čtení
25. 12. 2020
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky