Meskalin.cz/Fórum/Můžu použít běžnou zeminu pro sukulenty?

Můžu použít běžnou zeminu pro sukulenty?

Když už se chystám na pěstování sukulentů, mám pořád nějaké otázky ohledně toho, co je pro ně nejlepší. Například, co si vlastně počít s půdou? Mám doma nějakou běžnou zeminu, kterou jsem použil na jiné květiny a teď přemýšlím, jestli by to šlo použít i pro sukulenty. Vím, že tyhle rostlinky mají specifické potřeby, co se týče zálivky a drénáže, ale nevím, jestli ta moje hlína bude stačit. Slyšel jsem něco o speciálních substrátech pro sukulenty a kaktusy, ale nechtělo by se mi utrácet za další pytel zeminy, když už mám něco doma. Myslíte si, že by ta běžná zemina mohla stačit, nebo ji musím nějak upravit? A co když ji smíchám s pískem nebo perlitem? Bude to fungovat? Rád bych věděl, jestli někdo z vás vyzkoušel použít obyčejnou zeminu pro sukulenty a jaký byl výsledek. Děkuju za vaše zkušenosti!

140 slov
1.4 minut čtení
1. 12. 2023
Luboš Jelínek

Jasně, běžná zemina může být pro sukulenty problém, protože je těžší a drží vlhkost. Ale pokud ji smícháš s pískem nebo perlitem, tak to může být fajn. Písek pomůže s drénáží a perlitem to taky zlepší. Buď opatrný na zálivku, sukulenty mají radši sucho. Takže zkombinuj tu zeminu s něčím hrubším a uvidíš, jak to půjde. Mě fungovalo smíchat 1:1 s pískem a bylo to OK. Zkus to a uvidíš, jestli se jim u tebe povede.

76 slov
0.8 minut čtení
13. 5. 2023
Šárka Kolmanová

Běžná zemina pro květiny není pro sukulenty ideální, protože většinou zadržuje moc vlhkosti a má špatnou drenáž. Sukulenty potřebujou pro kořeny vzduch a suchou půdu. Ale když už máš nějakou zeminu doma, tak ji můžeš upravit. Smíchej ji s pískem nebo perlitem, aby se zlepšila drenáž. Takže třeba 1:1 nebo 2:1, podle toho, jak je ta tvoje hlína těžká. Můžeš přidat i trochu štěrku, aby to mělo lepší strukturu. Hlavně dávej pozor na zalévání, ať to nepřeliješ, jinak ti sukulenty začnou hnít. Někdo to zkoušel a říkal, že mu to fungovalo, ale nejlepší je stejně koupit substrát přímo na sukulenty, pokud chceš mít jistotu.

104 slov
1 minut čtení
17. 6. 2022
Vladimíra Vrbová
Meskalin.cz/Články/Péče o specifické druhy
Význam správného substrátu pro sukulenty: Který vybrat?Podrobná analýza různých typů substrátů vhodných pro pěstování sukulentů a tipy pro výběr toho nejlepšího pro specifické druhy.
1000 slov
10 minut čtení
25. 12. 2020
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky