Meskalin.cz/Fórum/Jaký substrát je nejlepší pro sukulenty?

Jaký substrát je nejlepší pro sukulenty?

Zajímalo by mě, jaký substrát je vlastně nejlepší pro pěstování sukulentů. Slyšel jsem, že některé rostliny potřebují speciální směsi, ale nejsem si jistý, co všechno by mělo být v tom správném substrátu. Mám doma několik druhů sukulentů a chci jim poskytnout co nejlepší podmínky, aby se jim dařilo. Co třeba z hlediska odvodnění? Je lepší používat směsi s pískem nebo perlitem, nebo stačí obyčejná hlína? A co hnojivo? Potřebují sukulenty nějaké speciální hnojivo nebo jsou spokojené i bez něj? Které značky substrátu jsou doporučované? A má význam dělat si vlastní směs doma, nebo je lepší koupit něco už hotového? Rád bych se dozvěděl více o tom, jak správně připravit substrát, aby si moje sukulenty užívaly ideální podmínky a rostly zdravě. Takže pokud máte nějaké tipy nebo zkušenosti, budu moc vděčný za vaše rady.

133 slov
1.3 minut čtení
17. 2. 2023
Kamila Koudelková

Jasně, pro sukulenty je nejlepší substrát, co dost dobře odvodňuje. Můžeš zkusit směs s pískem, perlitem nebo i keramzitem. Klasická hlína není ideální, protože zadržuje moc vody, což sukulentům nesvědčí. Doporučuje se třeba koupit substrát přímo na sukulenty, ty jsou většinou namíchaný tak akorát. Značky jako Florabest nebo Substral jsou v pohodě.

Co se hnojiva týče, není to nutný, ale pokud chceš pomoct růstu, tak použij speciální hnojivo pro sukulenty občas na jaře. Nezapomeň, že míň je víc - radši méně než víc. Doma si směs můžeš udělat, ale chce to trochu zkušeností. Jestli začínáš, tak kup hotovou, je to jednodušší. Takže hodně štěstí v pěstování!

105 slov
1.1 minut čtení
16. 10. 2023
Matěj Zajíc

Pro sukulenty je nejlepší substrát, co má skvělý odvod vody. Můžeš zkusit směs s pískem nebo perlitem, což fakt pomáhá. Hlavně se vyhni obyčejný hlíně, ta zadržuje vodu a to sukulenty nemají rády. Někteří lidi si dělají vlastní směsi, což dává smysl, protože můžeš experimentovat a najít ideální poměr. Ale pokud nejsi fanoušek domácí výroby, tak koupit hotový substrát pro sukulenty je taky OK. Hnojivo? No, většina sukulentů nepotřebuje moc hnojit, ale když už, tak najdi něco speciálního pro ně – třeba tekuté hnojivo s nízkým obsahem dusíku. Značky jako Cactus Soil nebo další specializované směsi jsou fajn volba. S těmito tipy by měly tvé sukulenty prosperovat.

107 slov
1.1 minut čtení
28. 3. 2024
Anna Kočová
Meskalin.cz/Články/Péče o specifické druhy
Význam správného substrátu pro sukulenty: Který vybrat?Podrobná analýza různých typů substrátů vhodných pro pěstování sukulentů a tipy pro výběr toho nejlepšího pro specifické druhy.
1000 slov
10 minut čtení
25. 12. 2020
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky