Meskalin.cz/Fórum/Jak moc je náročné pěstovat Echinocactus grusonii?

Jak moc je náročné pěstovat Echinocactus grusonii?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na Echinocactus grusonii, známého také jako zlatý kaktus nebo kaktus s ježatou korunou. Zajímá mě, jak moc je náročné ho pěstovat. Mám doma pár kaktusů, ale zatím jsem se do něčeho takového jako je Echinocactus ještě nepustil. Vím, že to je sukulent a že potřebuje hodně slunce, ale co dál? Jaké má specifické nároky na péči? Je to náročné na zalévání? Jak často by se mělo zalévat a jaký druh půdy by byl nejlepší? Mám strach, že když mu dám moc vody nebo naopak málo, tak mi brzo umře. A co se týče teploty - může být venku v létě, nebo ho musím mít jen doma? Jaký je jeho ideální životní prostor? A co škůdci a nemoci? Jak se s tím vypořádat? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké speciální tipy pro úspěšné pěstování. Jsem opravdu zvědavý, jestli se do toho mám pustit nebo raději zůstat u jednodušších druhů. Díky za rady!

158 slov
1.6 minut čtení
25. 6. 2024
Zdeňka Prchalová

Echinocactus grusonii je fajn volba, není to zas tak složité. Hlavně potřebuje hodně slunce, takže ideálně místo, kde je pořád světlo. Co se zalévání týče, tak na jaře a v létě stačí jednou za 2-3 týdny, ale pozor, až přijde zima, tak to omez na jednou za měsíc nebo i míň. Jak říkáš, nesmíš ho přelít, jinak začnou kořeny hnít. Půda musí být dobře propustná, speciální směs na kaktusy je super. Teploty snáší dost vysoké, klidně venku v létě, ale pozor na mrazy, to mu nesvědčí. Škůdci jako svilušky nebo mšice se můžou objevit, tak kontroluj a případně použij nějaký přípravek. Speciální tip? Nenechávej ho stát ve vodě a občas mu dopřej trochu hnojiva na kaktusy během vegetačního období. Pokud dodržíš tyhle základní věci, měl bys mít úspěch.

128 slov
1.3 minut čtení
14. 7. 2024
Petra Navrátilová

Pěstování Echinocactus grusonii není zas tak složité, ale má pár specifik. Hlavně potřebuje hodně světla, takže ideál je umístit ho na slunné místo. Co se týče zalévání, tak tady je dobré si pamatovat, že méně je více. V létě stačí zalévat jednou za 2-3 týdny, v zimě klidně jen jednou měsíčně, a to jen když je půda úplně suchá. Půda musí být kvalitní kaktusová, dobře propustná, aby se kořeny nezapařily. Teplota by měla být alespoň 20 °C, venku v létě mu to nevadí, ale dej pozor na mráz. Škůdci jako svilušky nebo mušky mohou být problém, tak občas zkontroluj spodní stranu listů a pokud něco najdeš, tak to řeš insekticidem nebo neem olejem. Jinak je fajn ho pravidelně otáčet, aby rostl rovnoměrně. Pokud dodržíš tyhle základní věci, měl bys mít úspěch.

131 slov
1.3 minut čtení
1. 8. 2024
Bohuslav Řezáč
Meskalin.cz/Články/Náročnost pěstování
Hodnocení náročnosti pěstování vzácného kaktusu Echinocactus grusoniiPodrobný průvodce pro milovníky kaktusů: jak úspěšně pěstovat Echinocactus grusonii, známý také jako zlato-žlutý kaktus, a jaké podmínky potřebuje pro...
1000 slov
10 minut čtení
20. 10. 2023
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky