Meskalin.cz/Fórum/Co potřebuje Echinocactus grusonii k růstu?

Co potřebuje Echinocactus grusonii k růstu?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Mám takovou otázku ohledně Echinocactus grusonii, kterému se přezdívá zlatý ježek. Chtěla bych vědět, co všechno tahle rostlina potřebuje k tomu, aby se jí dařilo. Jaké podmínky jsou pro její růst ideální? Zajímá mě hlavně, jak má vypadat správné osvětlení a jestli ji mám dávat na slunné místo nebo spíš do polostínu. Co se týče zalévání, jak často by se to mělo dělat? A používáte nějaký speciální substrát pro kaktusy, nebo stačí běžná zemina? Slyšela jsem, že potřebuje teplo, ale jak moc tepla je vlastně potřeba? A co hnojení, je nutné nebo spíš ne? Taky by mě zajímalo, jestli se dá pěstovat venku nebo jen uvnitř. Mám na zahradě místo, ale nevím, jestli by to přežila. Takže kdo máte nějaké zkušenosti s tímto kaktusem, budu ráda za jakékoli tipy a rady. Děkuju moc!

139 slov
1.4 minut čtení
22. 10. 2023
Richard Hrdlička

Echinocactus grusonii, neboli zlatý ježek, se nejlíp daří na slunném místě, takže ho klidně dej na okno nebo ven, pokud je teplo. Ideálně potřebuje alespoň 6 hodin slunce denně, takže žádný polostín. Co se týče zalévání, tak to je trošku tricky – v létě klidně jednou týdně, ale v zimě si dej pozor a zalévej jen jednou za měsíc, aby ti nezhnil. Substrát musí být dobře propustný, tak kup nějaký speciální na kaktusy nebo si můžeš udělat vlastní s pískem a perlitem. Teplota by měla být ideálně kolem 20-30 stupňů Celsia, ale snese i víc. Hnojení není úplně nutné, ale pokud chceš, tak můžeš použít hnojivo pro kaktusy jednou za měsíc v létě. Venku může být, ale pozor na mráz – to by nepřežil. Takže pokud u vás v zimě nemrzne, můžeš ho mít i venku, jinak radši uvnitř.

139 slov
1.4 minut čtení
12. 1. 2025
Oldřich Štefan

Echinocactus grusonii, nebo zlatý ježek, potřebuje dost slunce, takže rozhodně ho dej na co nejslunnější místo. Ideální je přímé sluneční světlo minimálně 6 hodin denně. Co se týče zalévání, tak tu platí pravidlo méně je víc – v létě stačí zalít jednou za 2-3 týdny, v zimě skoro vůbec. Použij substrát určený pro kaktusy, nejlepší je ten s dobrou drenáží, aby se jí nezadržovala voda. Teplo má ráda, ideálně kolem 20-30 °C. Hnojení je fajn, ale stačí párkrát za sezónu speciálním hnojivem pro kaktusy. Můžeš ji zkusit i venku, ale pozor na mráz – pokud u tebe mrzne, radši ji nech uvnitř nebo na chráněném místě. Takže si dej pozor na tyhle věci a měla by ti krásně růst!

119 slov
1.2 minut čtení
26. 11. 2024
Antonín Černý
Meskalin.cz/Články/Náročnost pěstování
Hodnocení náročnosti pěstování vzácného kaktusu Echinocactus grusoniiPodrobný průvodce pro milovníky kaktusů: jak úspěšně pěstovat Echinocactus grusonii, známý také jako zlato-žlutý kaktus, a jaké podmínky potřebuje pro...
1000 slov
10 minut čtení
20. 10. 2023
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky