Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat kaktus Echinocactus grusonii?

Jak často zalévat kaktus Echinocactus grusonii?

Přemýšlím o tom, jak správně pečovat o svůj Echinocactus grusonii, a jednou z nejdůležitějších otázek, co mě trápí, je zalévání. Zjistil jsem, že kaktusy obecně potřebují méně vody než jiné rostliny, ale konkrétně u tohoto druhu bych rád věděl, jak to vlastně funguje. Je třeba je zalévat častěji v létě, když je teplo, nebo se mám spíš držet pravidla, že je lepší nechat zeminu mezi zaléváním vyschnout? A co v zimním období – mám pokračovat v zalévání nebo úplně přestat? Slyšel jsem také něco o tom, že Echinocactus grusonii může mít rád trochu vlhkosti v určitém období roku. Je to pravda? Jaký je vlastně ideální interval mezi jednotlivými zálivkami? Nechci svůj kaktus přelít a způsobit mu nějaké problémy. Také mě zajímá, jestli existují nějaké známky, podle kterých bych mohl poznat, že moje rostlina potřebuje vodu. Mohli byste mi prosím poskytnout nějaké rady nebo tipy ohledně zalévání tohoto kaktusu? Děkuju!

149 slov
1.5 minut čtení
29. 12. 2024
Vojtěch Havlíček

Zalévání Echinocactus grusonii je fakt důležitý, ale jak píšeš, jde to s mírou. V létě, když je teplo, tak klidně každý týden nebo i každé dva týdny, ale jen když je substrát úplně suchý. Nezapomeň, kaktusy nemají rády stát vodu, takže hodně záleží na tom, jakou máš půdu a květináč. V zimě se doporučuje úplně přestat zalévat, protože spí a voda by mohla udělat víc škody než užitku. Můžeš zkusit jemně poklepat na substrát, jestli je suchý. Pokud vidíš, že je kaktus měkký nebo má nějaké skvrny, může být znakem přelití. Hlavně se neboj experimentovat, ale drž se pravidla "radši méně než víc".

103 slov
1 minut čtení
19. 8. 2024
Bohumil Vojtěch

Je fajn, že se staráš o to, jak správně zalévat Echinocactus grusonii. Obecně platí, že kaktusy potřebují vodu mnohem méně než jiné rostliny. V létě, když je teplo, můžeš zalévat zhruba jednou za dva až tři týdny, ale fakt záleží na tom, jak rychle ti půda vyschne. Klíčové je nechat ji mezi zaléváním dobře proschnout, jinak hrozí přelití a kořeny můžou začít hnít. V zimě bys měl úplně přestat s vodou nebo zalévat jen minimálně – většina kaktusů v tu dobu spí. Co se týče vlhkosti, Echinocactus grusonii žádné extra vlhko nepotřebuje, spíš to chce suché podmínky. Pokud si nejsi jistý, jestli potřebuje vodu, můžeš zkusit šťouchat do půdy prstem – pokud je suchá aspoň do hloubky 2-3 cm, tak je čas zalít. Důležité je prostě sledovat rostlinu a podle toho upravit zálivku. Držím palce!

135 slov
1.4 minut čtení
9. 8. 2024
Matěj Netolický
Meskalin.cz/Články/Náročnost pěstování
Hodnocení náročnosti pěstování vzácného kaktusu Echinocactus grusoniiPodrobný průvodce pro milovníky kaktusů: jak úspěšně pěstovat Echinocactus grusonii, známý také jako zlato-žlutý kaktus, a jaké podmínky potřebuje pro...
1000 slov
10 minut čtení
20. 10. 2023
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky