Meskalin.cz/Fórum/Jak pěstovat Echinocactus grusonii doma?

Jak pěstovat Echinocactus grusonii doma?

Zajímalo by mě, jak správně pěstovat Echinocactus grusonii, známý také jako zlatý kaktus. Rád bych věděl, jaké jsou nejlepší podmínky pro jeho růst, protože jsem slyšel, že je to skvělá rostlina pro začátečníky. Jaké místo mu mám vyhradit v bytě? Mám ho postavit na okno, nebo je lepší, když bude trochu dál od přímého slunce? A co se týče zálivky – jak často by se mělo zalévat? Slyšel jsem, že kaktusy nepotřebují moc vody, ale přesto se bojím, abych ho nepřelil. Jaké hnojivo je pro něj nejvhodnější a kdy by se mělo aplikovat? Je potřeba mu dávat nějaké speciální živiny během vegetačního období? Zajímalo by mě také, jestli se dá Echinocactus grusonii množit a jestli je to složité. Měl bych ho stříhat nebo nějak jinak upravovat? Děkuji za jakékoli tipy a rady ohledně péče o tuto krásnou rostlinu!

138 slov
1.4 minut čtení
2. 4. 2024
Věra Pešková

Takže, Echinocactus grusonii je fakt super kaktus pro začátečníky. Hlavně ho dej na místo, kde bude mít dostatek světla, nejlepší je okno na jih, ale dej mu trochu stínu v největším vedru. Zálivka je klíčová – v létě tak jednou za 2-3 týdny, ale radši zkontroluj půdu, ať není moc mokrá. V zimě zalévej ještě méně, klidně jednou za měsíc. Kaktusy jsou suchomilné, takže přelít ho je snadné, ale když to dodržíš, měl by být v pohodě. Co se hnojiva týče, použij nějaké speciální pro kaktusy a sukulenty, ideálně na jaře během vegetačního období. Můžeš ho hnojit jednou za měsíc. Množení není složité, můžeš zkusit semena, ale to chce trpělivost. Stříhat ho nemusíš, maximálně sundat nějaké uhynulé části. Tak snad ti moje zkušenosti pomohou!

124 slov
1.2 minut čtení
22. 9. 2024
Filip Koudelka

Echinocactus grusonii je fakt super kaktus pro začátečníky. Hlavně mu dej hodně světla, ideálně na slunný parapet, ale bacha na přímé slunce, může to spálit. Takže jestli máš okno, co má nějaký stín v odpoledních hodinách, to by bylo ideální. Co se týče zálivky, tak to chceš dělat jen když je substrát úplně suchý. V létě klidně tak jednou za měsíc, v zimě ho nech skoro bez vody. Hnojivo použij speciálně na kaktusy, dávám to tak jednou za měsíc během vegetačního období, což je jaro a léto. Není potřeba žádné speciální živiny, normální hnojivo pro kaktusy stačí. Množení je možný, ale většinou je to složitější, protože se musíš snažit o pupeny nebo semena. Štípat nebo upravovat ho nemusíš, nech ho růst tak jak je, vypadá to lépe. Drž se těchto rad a měl bys mít parádního zlatého kaktusa!

138 slov
1.4 minut čtení
19. 9. 2024
Ondřej Sýkora
Meskalin.cz/Články/Náročnost pěstování
Hodnocení náročnosti pěstování vzácného kaktusu Echinocactus grusoniiPodrobný průvodce pro milovníky kaktusů: jak úspěšně pěstovat Echinocactus grusonii, známý také jako zlato-žlutý kaktus, a jaké podmínky potřebuje pro...
1000 slov
10 minut čtení
20. 10. 2023
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky