Meskalin.cz/Fórum/Jak správně zimovat kaktusy bez poškození?

Jak správně zimovat kaktusy bez poškození?

S příchodem zimy se mi v hlavě honí otázka, jak to vlastně s těmi našimi kaktusy je. Slyšel jsem, že je potřeba je v zimě nějak speciálně ošetřovat, ale jak na to? Nechci, aby moje milované kaktusy umřely nebo se nějak poškodily. Vím, že většina z nich není zvyklá na chlad a vlhkost, ale co konkrétně bych měl udělat? Jaký by měl být optimální teplotní režim pro jejich zimování? Je lepší je nechat v místnosti, nebo je vzít radši do sklepa, kde je chladněji? A co zalévání? Měl bych je zalévat vůbec, nebo je nechat úplně vyschnout? Také bych rád věděl, jestli existují nějaké speciální tipy ohledně osvětlení, protože u některých druhů jsem slyšel, že potřebují alespoň trošku světla i v zimních měsících. Jak to tedy s tím osvětlením vlastně je? No a pak tu mám ještě otázku ohledně hnojení. Měl bych je hnojit i v zimě, nebo to radši nechat na jaro? Vím, že každá rostlina má své specifické potřeby a možná i různá doporučení podle toho, o jaký druh kaktusu se jedná. Mohli byste mi prosím poradit, jak nejlépe zimovat kaktusy bez toho, abych je nějak poškodil? Děkuji moc!

191 slov
1.9 minut čtení
25. 6. 2020
Eduard Řezník

Zimování kaktusů je fakt důležitý, aby ti neuhynuly. Většina kaktusů má ráda chladnější teploty, ideálně tak kolem 5-15 °C. Takže pokud můžeš, dej je do sklepa nebo na chladné místo, kde není moc vlhko. Co se týče zalévání, tak to je taky klíčový – v zimě většinou vůbec nezalévej, nebo jen minimálně, prostě ať substrát úplně nevysychá. Osvětlení je fajn mít, ale moc silný světlo není potřeba. Stačí nějaký světelný místo s rozptýleným světlem, hlavně aby nebyli úplně ve tmě. Hnojení taky klidně vynechej až do jara, v zimě kaktusy spí a nemají potřebu živin. Takže to shrnuto: chladno, sucho, trošku světla a žádný hnojivo. Držím palce!

107 slov
1.1 minut čtení
14. 3. 2024
Olga Hamplová

Zimování kaktusů fakt není žádná věda, ale chce to pár základních pravidel. Většina kaktusů má ráda chlad, takže ideální teplota je kolem 5-15 °C. Sklep nebo chladnější místnost je super, ale dej pozor na mráz. Světlo v zimě potřebují, tak jim zkus nějaké rozptýlené světlo zajistit, pokud nemají okno. Co se týče zalévání, tak většinou stačí jednou za měsíc, nebo klidně míň, hlavně ať substrát pořádně proschně. Hnojení na zimu klidně vynechej, to je spíš na jaro, kdy začnou růst. Takže shrnuto – chlad, málo vody, trocha světla a žádné hnojení. Držím palce!

93 slov
0.9 minut čtení
7. 7. 2024
Daniela Šimková
Meskalin.cz/Články/Zimní péče o kaktusy
Strategie pro úspěšné přečkání zimy kaktusůObjevte efektivní metody, jak udržet kaktusy zdravé během zimních měsíců. Naučte se o správné péči, umístění a zavlažování, abyste zajistili krásné a ...
1000 slov
10 minut čtení
30. 5. 2020
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky