Meskalin.cz/Fórum/Jak správně zalévat kaktusy přes zimu?

Jak správně zalévat kaktusy přes zimu?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů, mám na vás dotaz ohledně péče o tyto úžasné rostliny během zimního období. Vím, že kaktusy jsou obecně dost odolné a mají specifické potřeby, ale právě v zimě se chci ujistit, že jim dávám tu nejlepší péči. Většinou jsem slyšel, že v zimě by se mělo s zaléváním kaktusů hodně šetřit, ale jak moc? Kolikrát za měsíc je ideální je zalít, když mají většinou klidové období? A co když dělám něco špatně? Jak poznám, že je kaktus dehydratovaný, nebo naopak, že mám tendenci ho přelít? Někdo říká, že by se mělo používat i méně vody než v létě, ale kolik to vlastně znamená? A co substrát? Měl bych ho nějak měnit nebo upravovat v zimě? Jsem si vědom toho, že každý kaktus může mít své specifické potřeby, ale zajímalo by mě obecné doporučení pro pěstitele jako jsem já. Budu rád za jakékoliv tipy a zkušenosti, protože nechci riskovat a chci mít svoje kaktusy zdravé i přes tu zimu. Děkuji předem!

166 slov
1.7 minut čtení
17. 1. 2023
Miroslav Hroch

Kaktusy v zimě fakt potřebujou jinou péči. Obecně platí, že bys měl zalévat fakt málo, klidový období je pro ně důležitý. Takže klidně jednou za měsíc nebo i míň, záleží na tom, jaký máš prostředí. Když je sucho a chladno, voda se drží v substrátu dýl. Důležité je koukat na vzhled kaktusu – pokud začne být měkký nebo hnědne, můžeš mít problém s přelitím. Naopak, když se jim svraští tělo, tak možná trpí dehydratací. Substrát bys měl mít dobře propustnej, nějaká směs na kaktusy nebo písek je ideál. Měnit substrát v zimě není potřeba, spíš se zaměř na to, aby byl vzdušnej a kaktusy dostávaly co nejvíc světla. Takže akorát šetři s vodou a sleduj je, měly by to zvládnout.

120 slov
1.2 minut čtení
31. 7. 2024
Daniela Kolmanová

Zalévání kaktusů v zimě je fakt důležitý, ale musíš být opatrnej. Většinou stačí je zalít jednou za měsíc, maximálně dvakrát, záleží na teplotě a vlhkosti. Když je chladno a světla málo, tak bys měl vodu ještě víc šetřit. Kaktusy mají klidový režim, takže se snaž, aby substrát mezi zaléváním trochu oschnul. Pokud je dehydratovaný, můžeš si všimnout, že začíná ztrácet barvu nebo sesychá. Naopak, když ho přeliješ, začne hnít a to je konec. Takže pokud vidíš hnědý skvrny nebo změny ve tvaru, je něco špatně. Substrát bys měl mít dobře propustný, klidně vyměň část za čerstvý písek nebo speciální směs na sukulenty. Zkrátka pozoruj svoje kaktusy, oni ti řeknou, co potřebují.

111 slov
1.1 minut čtení
13. 8. 2024
Jarmila Králová
Meskalin.cz/Články/Zimní péče o kaktusy
Strategie pro úspěšné přečkání zimy kaktusůObjevte efektivní metody, jak udržet kaktusy zdravé během zimních měsíců. Naučte se o správné péči, umístění a zavlažování, abyste zajistili krásné a ...
1000 slov
10 minut čtení
30. 5. 2020
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky