Meskalin.cz/Fórum/Kdy přesně dát kaktusy do sklepa na zimu?

Kdy přesně dát kaktusy do sklepa na zimu?

Zdravím všechny milovníky kaktusů! Mám pár kaktusů, kterými se ráda chlubím, ale teď, když se blíží zima, tak přemýšlím, kdy je vlastně ten správný čas je dát do sklepa. Slyšela jsem, že by se měly přenést, když začne být chladněji, ale co to přesně znamená? Kdy mám začít sledovat teploty, abych je nevystavila příliš nízkým teplotám? A jaký by měl být minimální teplota ve sklepě, aby se jim dařilo? Mám obavy, že když je dám příliš brzo, tak je to ovlivní a budou trpět nedostatkem světla. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto přepravováním na zimu? Dáváte je do sklepa už při prvním mrazíku nebo čekáte až do doby, kdy jsou teploty stabilní? A existují nějaké specifické postupy nebo přípravy, které bych měla udělat před tím, než je tam dám? Slyšela jsem o zalévání a dalších věcech. Jak to máte vy? Ráda bych slyšela vaše postřehy a doporučení, protože každý rok je to pro mě malá věda. Děkuji za vaše rady!

160 slov
1.6 minut čtení
24. 12. 2020
Ivana Musilová

Něco k tomu. Obecně bys měla sledovat počasí a teploty, tak kolem 5-10°C je ideální čas na přenesení kaktusů do sklepa. Když začneš cítit, že už je chladno a hrozí mrazík, je lepší je vzít dovnitř. Minimální teplota pro kaktusy ve sklepě by měla být kolem 5°C, ale čím teplejší, tím lepší. Pokud je tam nějaké světlo, tak to je plus, ale nemusí to být úplně ideální, oni to zvládnou i s menším osvětlením.

Co se týče přípravy, určitě předtím zredukuj zalévání. Měla bys jim dát trošku uschnout, než je dáš do sklepa, jinak by mohly uhnívat. No a pokud máš nějaké poškozené nebo napadené rostliny, tak se jich zbav, aby se to nešířilo. Takže shrnuto - sleduj teploty, snaž se je přemístit dřív než přijde mráz a dej pozor na zalévání.

131 slov
1.3 minut čtení
27. 12. 2023
Jakub Hrubý

Kaktusy bys měla začít dávat do sklepa, když teploty začnou klesat pod 10°C, to je taková hranice. Zpravidla je to kolem konce října nebo začátku listopadu, záleží na místě, kde bydlíš. Důležité je, aby ve sklepě bylo aspoň 5°C a ne víc než 15°C. Nech je tam klidně do jara, ale před tím je dobrý je přestat zalévat tak měsíc před přenesením, aby měly čas se připravit na zimní spánek. Takže zalévej méně, dokud je máš venku a pak v lednu nebo únoru začni pomalu dávat zase na světlo, ale ne hned na přímý slunce. Mám to tak každý rok a zatím to funguje.

104 slov
1 minut čtení
15. 3. 2024
Ladislav Pernica
Meskalin.cz/Články/Zimní péče o kaktusy
Strategie pro úspěšné přečkání zimy kaktusůObjevte efektivní metody, jak udržet kaktusy zdravé během zimních měsíců. Naučte se o správné péči, umístění a zavlažování, abyste zajistili krásné a ...
1000 slov
10 minut čtení
30. 5. 2020
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky