Meskalin.cz/Fórum/Jakou teplotu by měly mít kaktusy v zimě?

Jakou teplotu by měly mít kaktusy v zimě?

V poslední době se snažím posunout své pěstování kaktusů na další úroveň, a tak jsem narazil na otázku, která mě hodně zajímá. V zimě je přece jen důležité vědět, jak se o naše malé pouštní přátele postarat, aby přežili chladnější měsíce. Jakou teplotu byste doporučili pro kaktusy v zimě? Slyšel jsem různé názory – někteří tvrdí, že by měly být v teple kolem 15 stupňů, jiní zase říkají, že čím chladnější, tím lépe, klidně kolem 5 stupňů. Jak to vlastně je? Pokud jde o zimní spánek kaktusů, jak moc se liší potřeby různých druhů? Mám doma několik druhů a nevím, jestli je mám všechny umístit do stejné místnosti nebo je lépe je rozdělit podle toho, co potřebují. Taky mě zajímá, jestli je lepší používat topení nebo raději nechat kaktusy na chladnějším vzduchu. Vím, že zálivka hraje také roli, ale co teplota? Jaké máte zkušenosti a tipy pro správnou péči o kaktusy během zimy? Děkuju za jakoukoli radu!

157 slov
1.6 minut čtení
7. 6. 2023
Patrik Vaníček

Kaktusy v zimě potřebujou chladnější teploty, ideálně kolem 5-10 stupňů, i když některý druhy snesou i míň. Zase na druhou stranu, pokud máš kaktusy, který mají rády teplejší prostředí, třeba kolem 15, tak je lepší je nechat v teplejším pokoji. Záleží hodně na druhu. Pokud máš víc druhů, tak rozdělení podle potřeb je fajn nápad. Hlavně je nedávej k topení, to by jim moc neprospělo. Zalévání v zimě taky omez, moc vody jim nedávej, aby se neudusily. Mám zkušenost, že čím chladnější, tím lépe – hlavně když mají klidový režim. Takže sleduj jejich potřeby a uvidíš, co jim vyhovuje.

99 slov
1 minut čtení
2. 12. 2024
Stanislav Blažek

Zimní péče o kaktusy může být trochu oříšek. Většina kaktusů preferuje chladnější teploty, ideálně kolem 5-10 stupňů Celsia. Některé druhy to zvládnou i při nižších teplotách, ale pokud je máš v bytě, tak se vyhni extrémům. Pokud je prostor moc teplý, kaktusy můžou mít problémy s růstem a přezimováním. Určitě je dobrý nápad rozdělit si je podle potřeb – některé druhy, jako např. Echinopsis, potřebují trochu víc tepla, zatímco jiné, třeba různé druhy Opuntia, snesou chladnější podmínky. S topením to vidím spíš na opatrnost; pokud je místnost hodně vyhřátá, tak je lepší nechat je na chladnějším vzduchu. Co se týče zálivky, v zimě ji omez na minimum, kaktusy jsou v klidu a vody moc nepotřebují. Takže radši suché místo s trošku chladnějším vzduchem, než aby ti umřely na přelití nebo horko.

131 slov
1.3 minut čtení
11. 11. 2024
Stanislav Matoušek
Meskalin.cz/Články/Zimní péče o kaktusy
Strategie pro úspěšné přečkání zimy kaktusůObjevte efektivní metody, jak udržet kaktusy zdravé během zimních měsíců. Naučte se o správné péči, umístění a zavlažování, abyste zajistili krásné a ...
1000 slov
10 minut čtení
30. 5. 2020
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky