Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když mají kaktusy na zimu pomačkané listy?

Co dělat, když mají kaktusy na zimu pomačkané listy?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Mám takový problém, který mě trápí a nevím si rady. Mám několik kaktusů, které jsem si pořídil na jaře a teď, když se blíží zima, jsem si všiml, že mají pomačkané listy. Není to nic dramatického, ale přece mě to znepokojuje. Když jsem je koupil, měly krásné pevné, šťavnaté listy a teď vypadají jako by byly vysušené nebo unavené. Zkoušel jsem je zalévat méně, protože vím, že v zimě se kaktusy zalévají méně, ale zdá se mi, že to nepomáhá. Možná je problém v tom, že je mám v místnosti, která není úplně ideální na zazimování? Trochu se bojím, aby mi umřely, protože jsem do nich investoval dost času i peněz. Nechci je vyhodit a chtěl bych jim pomoct nějakou radou. Takže co bych měl vlastně dělat? Mám je přemístit na jiné místo nebo zkusit nějakou jinou péči? Jak dlouho může trvat, než se začnou vzpamatovávat? A co když to nezabere? Máte někdo zkušenosti s tímto problémem? Děkuju za jakoukoli radu!

167 slov
1.7 minut čtení
6. 8. 2022
Jindřiška Tvrdíková

Pomačkané listy u kaktusů na zimu můžou být docela normální, ale může to taky znamenat, že něco není v pořádku. Zkontroluj, jestli máš kaktusy na dostatečně světlém místě. Kaktusy potřebují světlo i v zimě, takže pokud je máš někde ve tmě, mohly by trpět. Zkus je přesunout blíž k oknu nebo na místo, kde budou mít víc slunce.

Co se zalévání týče, tak to jsi udělal dobře, když jsi omezil zálivku. V zimě fakt stačí zalévat jen občas, jak uvidíš, že substrát je suchý. Příliš časté zalévání může vést k hnilobě kořenů a to by bylo ještě horší.

Je taky možný, že teplota v místnosti není ideální. Kaktusy potřebují chladnější teploty v zimě, ale nesmí být úplně zmrzlý. Zkus najít nějakou rovnováhu mezi chladem a světlem.

Pokud se situace nezlepší za pár týdnů, tak se zamysli nad přesazením do čerstvého substrátu, třeba s dobrým odvodněním. Většinou bys měl vidět nějaké zlepšení během měsíce, pokud se o ně postaráš správně. Držím palce!

161 slov
1.6 minut čtení
16. 7. 2024
Michal Šebesta

Tak to je dost častý problém, co se kaktusů týče. Když mají pomačkané listy, většinou to znamená, že trpí nedostatkem vody nebo špatnými podmínkami. Zima je pro ně náročná, protože potřebujou chladnější teploty, ale nesmí být moc mrazí, jinak zmrznou.

Zkus je přesunout na místo, kde bude světlo, ale ne přímé slunce, aby se nespálily. Zalévat mírně, opravdu jen když je substrát suchý. V zimě se zalévá fakt málo, takže opatrně! Možná bys mohl zkontrolovat i substrát, jestli není moc utužený nebo špatně drenážovaný.

Pokud máš nějaké hnojivo pro kaktusy, tak bych ho teď už nedával, spíš počkej na jaro. Čas na zotavení může být různý - někdy pár týdnů a jindy i měsíce. Hlavně buď trpělivý a sleduj je. Pokud se to nezlepší, tak to může být horší problém jako kořenová hniloba, takže se podívej i na kořeny. Držím palce!

140 slov
1.4 minut čtení
9. 1. 2025
Roman Král
Meskalin.cz/Články/Zimní péče o kaktusy
Strategie pro úspěšné přečkání zimy kaktusůObjevte efektivní metody, jak udržet kaktusy zdravé během zimních měsíců. Naučte se o správné péči, umístění a zavlažování, abyste zajistili krásné a ...
1000 slov
10 minut čtení
30. 5. 2020
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky