Meskalin.cz/Fórum/Jak správně zalévat kaktusy v zimě, aby nepřezimovaly?

Jak správně zalévat kaktusy v zimě, aby nepřezimovaly?

Zdravím všechny milovníky kaktusů! Chtěla bych se zeptat, jak to vlastně je s zaléváním kaktusů v zimě. Mám doma několik různých druhů a slyšela jsem, že během zimního období je to trochu jinak než v létě. Bojím se, že pokud je budu zalévat příliš nebo naopak málo, tak mi přezimují a zničí se. Vím, že kaktusy potřebují méně vody, když jsou v klidovém období, ale kolik je vlastně ta správná dávka? A co když začnou vypadat zvadle nebo naopak moc svěže? Jak poznám, kdy je potřeba přidat vodu a kdy je lepší je nechat úplně na pokoji? Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké speciální triky nebo osvědčené metody, jak kaktusy udržet zdravé i během těch chladnějších měsíců. Je lepší je zalévat jednou za čas nebo raději pravidelně, ale s menším množstvím vody? A co třeba vlhkost vzduchu a teplota? Jak moc to ovlivňuje potřebu vody u kaktusů? Ráda bych slyšela vaše zkušenosti a tipy, protože se chci vyhnout tomu, abych své miláčky zničila. Děkuju moc za jakékoliv rady!

169 slov
1.7 minut čtení
25. 1. 2023
Šárka Netolická

Zimní zalévání kaktusů je fakt ošemetná věc. Obecně platí, že v zimě je potřeba hodně omezit vodu. Většina kaktusů má klidový režim, takže je lepší je zalévat jednou za pár týdnů, spíš než pravidelně. Důležité je sledovat substrát, ten by měl být skoro úplně suchý, než je znovu zaliješ. Pokud začnou vypadat zvadle, může to být znakem, že potřebují vodu, ale dej si pozor, aby dostaly jen malou dávku – fakt stačí pár kapek nebo trocha vody na dno květináče. Když jsou moc svěží, tak to může být známka toho, že mají dostatek vody a neměly by se zalévat vůbec. Teplota a vlhkost vzduchu taky ovlivňujou, takže pokud máš v bytě sucho a teplo, tak můžeš trochu přidat na vodě. Ale opatrně! Méně je v zimě víc. Takže radši kontroluj a pak se rozhodni.

134 slov
1.3 minut čtení
12. 11. 2024
Karel Valenta

Zalévání kaktusů v zimě je fakt důležitý, aby ti nepřezimovaly. V podstatě je nejlepší zalévat je minimálně, ideálně jednou za měsíc, ale záleží na druhu a podmínkách. Kaktusy jsou v zimě v klidovém stavu, takže moc vody nepotřebují. Pokud začneš vidět, že se kaktusy zdají být zvadlé, tak zkus přidat trochu vody, ale jenom tak, aby substrát nebyl trvale mokrý. Příliš vlhkosti může způsobit hnilobu. Na druhou stranu, jestli vypadají až moc svěže, tak radši nechej na pokoji. Teplota a vlhkost vzduchu taky hrají roli – jestli máš doma teplo, můžou potřebovat víc vody než v chladnějších podmínkách. Takže sleduj je a podle toho se rozhoduj. Hlavně nezapomeň na dobrý drenážní systém v květináči. Držím palce!

116 slov
1.2 minut čtení
6. 1. 2025
Roman Buchta
Meskalin.cz/Články/Zimní péče o kaktusy
Nejčastější chyby při zimní péči o kaktusy a jejich prevenceZimní péče o kaktusy může být složitá, ale my vám přinášíme tipy na nejčastější chyby a jak se jim vyhnout.
1000 slov
10 minut čtení
16. 12. 2022
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky