Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když kaktus v zimě zčernal a vypadá zvadle?

Co dělat, když kaktus v zimě zčernal a vypadá zvadle?

Mám takový problém s mým kaktusem, který jsem si pořídil před nějakou dobou. Je to krásný druh, ale teď, když přišla zima, tak začal nějak chřadnout. Zčernal a vypadá hrozně zvadle, což mě dost trápí. Vím, že kaktusy jsou odolné rostliny, ale tenhle se zdá být úplně na pokraji sil. Hlavně nevím, jestli za to může nedostatek světla nebo možná přelévání. Na začátku zimy jsem ho přesunul na místo, kde je méně slunce, protože jsem se bál, že mu bude moc horko, ale teď mám pocit, že to byla chyba. Jak mám teď zachránit svého kaktusa? Měli byste nějaké tipy, co s ním dělat? Mám ho vůbec ještě zalévat nebo radši nechat úplně v suchu? A co hnojení? Je možné, že mu chybí nějaké živiny? Zjistil jsem také, že se na něm objevily nějaké fleky, tak jsem si nebyl jistý, jestli to není známka plísně nebo škůdců. Mohlo by to být něco takového? Kdybych měl začít s něčím, co byste mi doporučili jako první krok? Díky za jakoukoliv radu a pomoc!

171 slov
1.7 minut čtení
9. 2. 2023
Monika Hanzlová

Když kaktus zčernal a vypadá zvadle, tak to bývá špatný signál. Může to být přeléváním nebo málo světla, jak říkáš. Zkus ho vrátit na místo, kde má víc světla, ale ne na přímé slunce, ideálně na světlé okno. Zálivku teď radši omez, pokud je půda mokrá, nech ho vyschnout. Kaktusy v zimě potřebují minimum vody, fakt. Hnojení teď nedávej, to mu spíš uškodí, když je ve stresu. Ty fleky můžou být plíseň nebo škůdci, tak mrkni na něj pořádně. Pokud je to plíseň, můžeš zkusit použít fungicid. V nejhorším případě bys mohl zkusit vzít zdravý kousek a zakořenit ho. Držím palce!

101 slov
1 minut čtení
20. 12. 2024
Ludmila Dušková

Zčernání a zvadnutí kaktusu v zimě může být fakt vážný. První věc, co bys měl zkontrolovat, je, jestli ho nezaléváš moc. Kaktusy nemají rádi vlhko, zvlášť v zimě, kdy jsou v klidovém stavu. Pokud máš podezření na přelévání, tak radši nechej substrát vyschnout úplně. Co se týče světla, kaktusy potřebují hodně sluníčka, takže pokud jsi ho dal na tmavé místo, možná to taky přispělo k problémům. Zkus ho přesunout na místo s více světlem, ale dávej pozor na přímé slunce, aby se nespálil. Fleky můžou být známkou plísně nebo škůdců, tak se na to podívej blíž. Pokud to vypadá na plíseň, tak bys měl zasáhnout fungicidem. Hnojení teď není potřeba - kaktus je v zimním klidu a živiny teď nepotřebuje. Takže shrnuto: sleduj zalévání, dej mu víc světla a zkontroluj ty fleky. Držím palce!

134 slov
1.3 minut čtení
9. 7. 2024
Jaroslava Pražáková
Meskalin.cz/Články/Zimní péče o kaktusy
Nejčastější chyby při zimní péči o kaktusy a jejich prevenceZimní péče o kaktusy může být složitá, ale my vám přinášíme tipy na nejčastější chyby a jak se jim vyhnout.
1000 slov
10 minut čtení
16. 12. 2022
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky