Meskalin.cz/Fórum/Ztráta barvy kaktusů v zimě – je to normální?

Ztráta barvy kaktusů v zimě – je to normální?

Když jsem se začal zajímat o kaktusy, zaujaly mě jejich nádherné barvy a tvary. Mám doma několik druhů, které se mi opravdu líbí, ale teď si nejsem jistý jednou věcí. Všiml jsem si, že jakmile přišla zima, moje kaktusy začaly ztrácet svou zářivost a barvy se zdají být mnohem bledší než na podzim. Zajímalo by mě, jestli je to normální jev nebo bych měl něco udělat, abych jim pomohl udržet jejich krásné odstíny. Zkoumal jsem různé zdroje a někteří lidé říkají, že je to přirozený proces, protože kaktusy v zimě přecházejí do klidového stavu a nepotřebují tolik světla ani vody. Ale pak jsem také četl, že by to mohlo být znamení nějakého problému, jako je nedostatečné osvětlení nebo špatná péče. Jaké máte zkušenosti s tímto jevem? Je to prostě součást cyklu růstu kaktusů nebo byste doporučili nějaké konkrétní opatření? Rád bych slyšel názory od ostatních pěstitelů, kteří se s tímto problémem setkali. Jak se s tím vyrovnáváte a co děláte pro udržení zdraví svých rostlin během zimy?

167 slov
1.7 minut čtení
10. 12. 2023
Robert Havel

Jo, to se stává dost často. Kaktusy jsou takový zvláštní, v zimě fakt ztrácejí barvu a občas i na vzhledu. Je to většinou normální, jak říkají, jdou do klidového stavu. Nemusíš mít strach, pokud se jim jinak daří – nemají tolik světla a vody, tak se prostě trošku stáhnou. Ale pokud vypadají extrémně bledě nebo nějak divně, můžeš zkontrolovat osvětlení. Zkus je přemístit blíž k oknu, ale pozor na přímé slunce, to by je mohlo spálit. A s vodou buď opatrnej, v zimě toho moc nepotřebují. Dobrý je i občas je otočit, aby se nezkroutily. Každopádně to většinou není žádná katastrofa, spíš jen součást jejich cyklu. Držím palce!

108 slov
1.1 minut čtení
24. 10. 2023
Karel Beran

Jo, tohle se stává dost často. Kaktusy v zimě obvykle ztrácí barvu, protože jak říkáš, přecházejí do klidového stavu. Není to nic neobvyklého. Méně světla a nižší teploty je prostě donutí se stáhnout a blednout. Pokud je máš na místech, kde je málo slunce, tak to může být znát víc. Zkus je přesunout na světlejší místo nebo použít nějaké umělé osvětlení. Co se týče vody, tak v zimě fakt opatrně, kaktusy moc vody nepotřebují. Takže klíčový je to světlo a šetření s vodou. Jinak se snaž udržovat pravidelnou péči a určitě se zase rozjasní, až přijde jaro.

97 slov
1 minut čtení
24. 3. 2024
Lenka Janoušková
Meskalin.cz/Články/Zimní péče o kaktusy
Nejčastější chyby při zimní péči o kaktusy a jejich prevenceZimní péče o kaktusy může být složitá, ale my vám přinášíme tipy na nejčastější chyby a jak se jim vyhnout.
1000 slov
10 minut čtení
16. 12. 2022
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky