Meskalin.cz/Fórum/Kaktusy na okně v zimě?

Kaktusy na okně v zimě?

Ráda bych se zeptala, jestli je dobrý nápad nechat kaktusy na okně v zimě, když tam bývá docela chladno. Mám pár krásných kousků, které jsem si pořídila, a už teď se bojím, že by mohly umřít nebo něco podobného. Vím, že kaktusy jsou odolné rostliny, ale nevím, jak moc snesou nízké teploty. Na jednom okně mám staré sklo a zdá se mi, že tam fakt dost fouká a je tam zima, i když topíme. Je lepší je přesunout někam jinam nebo je nechat tam a doufat, že to zvládnou? V poslední době jsem četla různé názory na to, jak se o ně správně starat, a nejsem si jistá, co mám vlastně dělat. Kdybych je přestěhovala do tepla, neztratí svou krásu a vitalitu? A co zálivka v zimě? Mám to nějak omezit? Prosím o rady od zkušenějších pěstitelů, jak se s tímto problémem vypořádat. Děkuji předem!

145 slov
1.5 minut čtení
4. 9. 2024
Vlastimil Vondra

Kaktusy na okně v zimě můžou mít problém, zvlášť pokud tam je zima a fouká. Kaktusy sice snesou ledacos, ale když teplota klesne pod 10°C, tak už je to špatný. Přemístění do tepla by bylo lepší, ale dej pozor, aby nebyly hned u topení, to jim taky nesvědčí. Co se týče zálivky, v zimě se fakt doporučuje omezit, protože kaktusy v chladnějším počasí zpomalují růst a moc vody nepotřebují - stačí opravdu málo. Takže pokud máš okno, kde je fakt zima a táhne to tam, radši je dej někam, kde bude stabilnější teplota. S vitalitou by neměli mít problém, pokud se o ně postaráš správně.

105 slov
1.1 minut čtení
21. 4. 2024
Aleš Vašek

Kaktusy většinou snesou chlad, ale záleží na konkrétním druhu. Pokud máš okno, kde je fakt zima a fouká, tak bych je radši přestěhoval někam, kde budou v teplejším prostředí. I když jsou kaktusy odolné, mráz a průvan jim fakt neprospívá. V zimě je zálivka taky důležitá, mělo by se to omezit, protože kaktusy mají klidové období a potřebují míň vody. Můžeš je zalévat jednou za měsíc, ale radši se podívej na substrát – jestli není mokrý, tak nehrň vodu, aby ti nezačaly hnít. Když je dáš do tepla a světla, měly by dál růst a vypadat dobře. Takže klidně je přestěhuj, ale dávej pozor na to, aby měly dost světla.

110 slov
1.1 minut čtení
4. 12. 2024
Václav Jiránek
Meskalin.cz/Články/Zimní péče o kaktusy
Nejčastější chyby při zimní péči o kaktusy a jejich prevenceZimní péče o kaktusy může být složitá, ale my vám přinášíme tipy na nejčastější chyby a jak se jim vyhnout.
1000 slov
10 minut čtení
16. 12. 2022
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky