Meskalin.cz/Fórum/Jak často mám zalévat kaktusy v zimě?

Jak často mám zalévat kaktusy v zimě?

Mám pár kaktusů doma a zajímá mě, jak to vlastně je s jejich zaléváním v zimě. Slyšel jsem, že tyto rostlinky potřebují během zimních měsíců úplně jinou péči než v létě, což mi dává smysl, protože venku je zima a slunce taky není nějak moc. Takže bych se rád zeptal, jak často bych měl kaktusy zalévat, když venku padá sníh a teploty padají pod nulu. Vím, že kaktusy jsou sukulentní rostliny a dokážou si uchovat vodu, ale co když je doma topení? To je pak asi jinak, že jo? A co když mám různé druhy kaktusů? Některé vypadají, že si vodu vezmou víc, zatímco jiné jsou takové sušší. Dále mě zajímá, jestli existuje nějaký signál od kaktusu, podle kterého poznám, že má dostatek vody nebo naopak trpí suchem. Takhle se mi to nezdá úplně jednoduché. Měl bych je kontrolovat častěji nebo se spolehnout na nějaký rozvrh? Jak to děláte vy? Někdo říká zalévat jednou za měsíc, jiný zase říká každých pár týdnů. Jaké máte zkušenosti vy? Ještě navíc, co třeba hnojení v zimě? Mám vůbec něco přidávat do substrátu, nebo je lepší nechat je být? Rád uvítám jakékoliv rady a tipy od zkušenějších pěstitelů.

194 slov
1.9 minut čtení
24. 5. 2023
Marek Doležel

Zalévání kaktusů v zimě je fakt jiný než v létě. Obecně platí, že bys měl zalévat mnohem méně, protože kaktusy mají klidové období a hodně z nich vlastně vůbec nepotřebuje vodu, dokud nezačne růst na jaře. Třeba jednou za měsíc nebo i méně stačí. Když máš topení, tak to může substrát osušit rychleji, takže občas zkontroluj, jestli je půda úplně suchá. Před zalitím vždycky pohlídej substrát, jestli je úplně suchý. Kaktusy ti dají vědět, když jsou v pohodě – pokud začnou schnout nebo se zmenšují, tak možná mají málo vody. Jestli mají měkké nebo hnědé skvrny, můžeš mít problém s přelitím.

Co se týče různých druhů, tak jo, některé potřebují víc vody než jiné, ale většinou se řídím tím, co jsem napsal. Hnojení v zimě většinou nedoporučuju, protože kaktusy jsou v klidu a moc to nevyužijou. Takže radši nechej hnojivo na jaro. Hlavně buď trpělivý a zkoušej – časem poznáš, co tvé kaktusy potřebují.

153 slov
1.5 minut čtení
2. 12. 2024
Kristýna Němcová

Zalévání kaktusů v zimě je fakt jiný než v létě. V zimě jsou kaktusy většinou v klidovém období, takže potřebují minimum vody. Záleží na teplotě a zvlášť na tom, jak máš doma, ale obecně stačí zalévat tak jednou za měsíc nebo klidně i méně, třeba každé 6 týdnů. Pokud máš topení, tak to může být ještě víc suché, takže sleduj substrát – když je úplně suchý na dotek, tak to chce trochu vody. Různé druhy kaktusů můžou mít různou potřebu, tak si dej pozor, jestli některému z nich neuvadá nebo není moc scvrklý. Když začneš vidět známky žloutnutí nebo hniloby, asi si ho přehnal s vodou.

Hnojení v zimě se moc nedoporučuje, protože kaktusy většinou nepřijímají živiny, když spí. Takže klidně můžeš počkat na jaro a pak začít s hnojivem. Takže shrnuto: kontroluj substrát, zalévej opatrně a hnojení nech na jaro. Držím palce!

142 slov
1.4 minut čtení
6. 1. 2025
Milada Marešová
Meskalin.cz/Články/Zimní péče o kaktusy
Nejčastější chyby při zimní péči o kaktusy a jejich prevenceZimní péče o kaktusy může být složitá, ale my vám přinášíme tipy na nejčastější chyby a jak se jim vyhnout.
1000 slov
10 minut čtení
16. 12. 2022
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky