Meskalin.cz/Fórum/Jak pěstovat zázvor z kořene doma?

Jak pěstovat zázvor z kořene doma?

Zdravím, chtěl bych se zeptat, jak vlastně pěstovat zázvor z kořene doma? Slyšel jsem, že je to docela jednoduché, ale bojím se, že mi to nevyroste. Mám pár otázek ohledně toho, co všechno budu potřebovat. Jaký typ zeminy je nejlepší pro zázvor? Mám použít nějakou speciální směs nebo stačí obyčejná hlína? A co se týče kořene – jak vypadá ten správný kousek na zasazení? Musí být čerstvý nebo může být i sušený? Jaké jsou ideální podmínky pro růst? Potřebuje hodně světla, nebo mu stačí něco méně intenzivního? A co zálivka? Jak často ho mám zalévat a jak poznám, že mu to vyhovuje? Navíc se mi zdá, že by měl mít rád vlhko, ale nechtěl bych to s vodou přehnat. Vím, že zázvor roste pomalu, ale jak dlouho obvykle trvá, než se začnou objevovat první výhonky? Bude mi stačit obyčejný květináč nebo je lepší použít nějaký větší kontejner? Omlouvám se za tolik otázek, ale opravdu bych chtěl mít úspěch s tímto pěstováním. Děkuji za jakoukoli radu!

165 slov
1.7 minut čtení
19. 12. 2024
Vlastimil Janoušek

Pěstování zázvoru z kořene je fakt jednoduchý. Nejlepší je vzít čerstvý kořen, co má aspoň pár pupenů – ten sušenej moc nefunguje. Co se týče zeminy, dej mu něco kyprého a propustného, ideálně směs s trochou kompostu nebo rašeliny. Obyčejná hlína by mohla být moc hustá. Zázvor má rád vlhko, ale pozor na přelití! Zalévej ho mírně, tak aby zemina byla vlhká, ale ne mokrá. Na světlo mu stačí rozptýlené, takže přímé slunce není nutný. Větší květináč je lepší, protože kořeny potřebují prostor. První výhonky by se měly ukázat za pár týdnů – tak 2-4, takže vydrž! Hlavně to nevzdávej, je to fajn rostlina.

104 slov
1 minut čtení
5. 1. 2025
Nikola Žemličková

Pěstování zázvoru z kořene není tak těžké, jak se zdá. Potřebuješ nějaký čerstvý kořen, ideálně s pupeny, které vypadají jako malé výhonky. Sušený kořen moc nefunguje. Co se týče zeminy, nejlepší je směs s dobrým odvodněním – můžeš použít hlínu smíchanou s pískem nebo perlitem. Zázvor miluje vlhkost, ale nesmíš to přehnat, jinak začne hnít. Zalévej ho, když je vrchní vrstva zeminy suchá. Co se světla týče, raději mu dej něco méně intenzivního, takže ne pod přímým sluncem. Větší květináč je lepší než malý, protože zázvor potřebuje prostor k růstu. První výhonky se mohou ukázat za 2-3 měsíce, takže trpělivost je klíč. Hodně štěstí!

104 slov
1 minut čtení
15. 1. 2025
Monika Šilhavá
Meskalin.cz/Články/Exotické byliny
Zázvor: Pěstování od kořene po sklizeňPodrobný návod na pěstování zázvoru doma, od výběru kořene až po sklizeň a využití v kuchyni.
1000 slov
10 minut čtení
3. 12. 2024
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky