Meskalin.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas sklízet zázvor?

Kdy je nejlepší čas sklízet zázvor?

Zdravím všechny milovníky exotických rostlin! Chtěl bych se zeptat, kdy je vlastně ten nejlepší čas na sklizeň zázvoru? Vím, že to není úplně jednoduché, protože to asi závisí na mnoha věcech, jako je jeho růst a počasí. Ale přece jen, potřeboval bych nějaké konkrétní rady. Slyšel jsem, že zázvor roste docela dlouho a trvá nějakou dobu, než je připravený na sklizeň. Jak poznám, kdy už je dost velký a zralý? Mám pěstovat v květináči nebo venku? A co teplota a vlhkost – jak moc to ovlivňuje, kdy sklízet? Taky mě zajímá, jestli jsou nějaké signály, podle kterých bych měl vědět, že už je ten správný čas. Kdy mám začít kontrolovat kořeny? A když už zázvor sklidím, jak ho nejlépe uchovávat? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a rady ohledně pěstování a sklizně zázvoru. Děkuji za všechny informace!

136 slov
1.4 minut čtení
22. 12. 2024
Radek Hradil

Sklizeň zázvoru je nejlepší, když je rostlina asi 8-10 měsíců stará. Pokud pěstuješ v květináči, můžeš sklízet i dřív, třeba po 4-6 měsících, kdy jsou kořeny menší a jemnější. Jinak venku to chce čas. Poznáš to podle listů – když začnou žloutnout a usychat, je to známka, že je zázvor připravený. Co se týká teploty, zázvor má rád teplo a vlhkost, takže pokud máš příliš chladno nebo sucho, může to růst zpomalit. Nejlepší je sklízet v suchém počasí, aby se kořeny nepoškodily. Po sklizni ho uchovávej na chladném a suchém místě, nejlépe v papírovém sáčku nebo na vzdušném místě. Ať se daří!

102 slov
1 minut čtení
25. 12. 2024
Zdeňka Kašparová

Sklizeň zázvoru je fakt důležitá a záleží na tom, jak ho pěstuješ. Obvykle se doporučuje sklízet 8 až 10 měsíců po výsadbě, když listy začnou žloutnout a vadnout. To je znamení, že kořeny už jsou dost velké. Když chceš, aby byl zázvor jemnější a mladší, můžeš sklízet už po 4-6 měsících, ale nebudeš mít tolik kořenů. Jinak venku nebo v květináči? Zázvor má rád teplé a vlhké prostředí, takže pokud je venku teplo, tak proč ne, ale v květináči to můžeš lépe hlídat. Kontroluj kořeny občas, ale nejlepší je to udělat na podzim. Po sklizni zázvor uchovávej v chladnu a suchu, ideálně v papírovém sáčku nebo v písku. Tak to zůstane čerstvý déle.

113 slov
1.1 minut čtení
19. 12. 2024
Anna Kopecká
Meskalin.cz/Články/Exotické byliny
Zázvor: Pěstování od kořene po sklizeňPodrobný návod na pěstování zázvoru doma, od výběru kořene až po sklizeň a využití v kuchyni.
1000 slov
10 minut čtení
3. 12. 2024
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky