Meskalin.cz/Fórum/Jak se starat o zázvor během pěstování?

Jak se starat o zázvor během pěstování?

Zdravím všechny nadšence do pěstování exotických rostlin! Chtěl bych se zeptat, jak správně pečovat o zázvor, když ho pěstujete doma. Vím, že potřebuje specifické podmínky, ale jsem si jistý, že na to nejsem sám. Jakou půdu použít pro zázvor? Potřebuje nějaké speciální hnojivo nebo je lepší jít přírodní cestou? A co se zalévání týče – jak často by mělo být? Hlavně nechci, aby mi zázvor uhynul, to by byla velká škoda. Mám také obavy z toho, jestli mu vadí slunce – mám ho mít na přímém slunci nebo spíš v polostínu? A co teplota a vlhkost vzduchu? Jaké jsou ideální podmínky pro to, aby zázvor prospíval? Mám už tedy nějaké kořeny doma a rád bych věděl, co všechno musím vzít v potaz při jejich pěstování. Jaké máte zkušenosti s tímto fascinujícím kořením a co byste doporučili začátečníkovi jako jsem já? Děkuji všem za rady!

144 slov
1.4 minut čtení
28. 12. 2024
Helena Vobořilová

Zázvor je fakt skvělej, ale chce to trošku péče. Půda by měla být lehká a dobře propustná, ideálně směs kompostu a zahradní zeminy. Co se hnojení týče, klidně můžeš použít nějaký organický hnojivo, ale osobně bych šel spíš na přírodní cestu – třeba kompost nebo rozložený hnůj. Zalévat bys měl pravidelně, jakmile je půda suchá, ale pozor na přemokření, zázvor nemá rád stát ve vodě. Slunce – dej ho do polostínu, přímé slunce mu může uškodit. Teplota kolem 20-25°C je ideální a vlhkost vzduchu by měla být vyšší, takže klidně můžeš občas rosit. Uvidíš, jak ti to poroste, ze začátku to chce trpělivost, ale pak se ti odmění! Držím palce!

110 slov
1.1 minut čtení
20. 1. 2025
Monika Vacková

Zázvor je super, ale fakt to chce pár tipů. Půda by měla být lehká, dobře propustná – klidně smíchej zahradní substrát s pískem nebo perlitem. Co se hnojiv týče, můžeš zkusit nějaké přírodní, třeba kompost, ale pozor na to, aby to nebylo přehnojené. Zalévej pravidelně, ale ne moc – zemina by měla být vlhká, ale ne mokrá. Takže tak jednou týdně by to mohlo stačit, v létě klidně častěji. Zázvor nemá rád přímé slunce, spíš ho dej do polostínu nebo na místo s rozptýleným světlem. Teplota ideálně kolem 20-25 °C a vlhkost vzduchu taky potřebuješ udržovat trošku vyšší, třeba občas postříkat listy. Hlavně se nenech odradit, zázvor je celkem odolnej, když mu dáš správné podmínky, měl by ti růst jako z vody!

122 slov
1.2 minut čtení
20. 1. 2025
Nikola Beranová
Meskalin.cz/Články/Exotické byliny
Zázvor: Pěstování od kořene po sklizeňPodrobný návod na pěstování zázvoru doma, od výběru kořene až po sklizeň a využití v kuchyni.
1000 slov
10 minut čtení
3. 12. 2024
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky