Meskalin.cz/Fórum/Jak správně zasít zázvor z kořene?

Jak správně zasít zázvor z kořene?

Zdravím všechny milovníky rostlin a exotiky! Rád bych se zeptal, jak to vlastně udělat, když chci začít pěstovat zázvor z kořene. Mám doma nějaký zázvor, co jsem koupil v obchodě, a slyšel jsem, že je možné ho takhle snadno zasadit a sklízet vlastní. Ale nevím, co všechno k tomu potřebuju. Jak velký kousek kořene bych měl vzít? Mám ten kořen nějak předem ošetřit, nebo ho jen tak zasadit do země? A co by mělo být v substrátu? Vím, že zázvor má rád teplo a vlhko, ale kdy je nejlepší čas na zasazení? Jak často bych měl zalévat a jestli potřebuji nějaké hnojivo? A co se stane, když zázvor začne růst? Mám ho nechat na sluníčku nebo spíš v polostínu? Je toho tolik, co bych chtěl vědět! Pokud máte někdo zkušenosti s pěstováním zázvoru z kořene, budu vděčný za jakékoli rady nebo tipy. Rád bych to zkusil a doufám, že se mi podaří vypěstovat něco chutného a voňavého. Děkuju moc za vaše odpovědi!

162 slov
1.6 minut čtení
10. 12. 2024
Markéta Kratochvílová

Zázvor se dá fakt snadno pěstovat, to je pravda. Když máš ten kořen z obchodu, tak si vezmi kousek, co má aspoň pár "očíček" (takový ty hrbolky), protože z nich pak vyraší nové výhonky. Můžeš ho nechat na pár dní na vzduchu, aby trochu oschnul a nezhnil, ale není to nutný.

Co se týká substrátu, tak chce něco kyprého a dobře odvodněného. Klidně můžeš použít klasickou zeminu smíchanou s pískem nebo perlitem. Zázvor má rád vlhko, takže ho pravidelně zalévej, ale pozor na přelití. Měl bys zalévat tak jednou za 2-3 dny, v zimě možná i méně.

Hnojivo moc nepotřebuje – stačí trošku organického hnojiva během vegetace. Nejlepší čas na zasazení je na jaře, když už nehrozí mrazy. Zázvor miluje teplo, takže ideálně ho dej na místo, kde bude mít aspoň nějaký ten polostín, ale slunce mu taky neublíží. Jak začne růst, tak můžeš celkem překvapit, jak rychle to jde! Prostě mu dej čas a trpělivost.

154 slov
1.5 minut čtení
9. 1. 2025
Jan Nečas

Takže, pokud chceš pěstovat zázvor z kořene, tu je pár tipů. Nejlepší je vzít kořen, který má už nějaké pupeny nebo výhonky – můžeš klidně použít kousek velký asi 5-10 cm. Před zasazením ho dej na pár hodin do vody, aby se trochu „probudil“. Zázvor má rád teplé a vlhké prostředí, takže substrát by měl být dobře propustný, můžeš třeba smíchat hlínu s perlitem nebo pískem. Co se týče doby sázení, ideální je jaro, kdy už je teplo.

Zalévat bys měl pravidelně, ale ne přemokřit – spíš udržuj vlhko. Hnojivo moc nepotřebuje, stačí třeba nějaké organické občas přihodit. Roste to pomalu, tak nespěchej. Místo? Spíš polostín, slunce by mohlo být moc intenzivní. Jakmile začne růst, bude to vypadat fakt hezky! Tak hodně štěstí a dej vědět, jak to jde!

128 slov
1.3 minut čtení
6. 1. 2025
Richard Hrdlička
Meskalin.cz/Články/Exotické byliny
Zázvor: Pěstování od kořene po sklizeňPodrobný návod na pěstování zázvoru doma, od výběru kořene až po sklizeň a využití v kuchyni.
1000 slov
10 minut čtení
3. 12. 2024
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky