Meskalin.cz/Fórum/Jaké živiny potřebují mé kaktusy v hydroponii?

Jaké živiny potřebují mé kaktusy v hydroponii?

Mám pár kaktusů, které se mi moc líbí, a přemýšlím o tom, že je začnu pěstovat v hydroponickém systému. Ale teď mám otázku, co všechno potřebují za živiny? Vím, že kaktusy nejsou jako obyčejné rostliny a mají nějaké specifické nároky, ale co přesně? Jaké hnojivo by bylo nejlepší použít pro hydroponické pěstování kaktusů? Mám se bát, že jim dám moc nebo málo živin? Jak poznám, že jim něco chybí? Myslím si, že bych měl věnovat pozornost nejen dusíku, ale také fosforu a draslíku. Ale co třeba minerály jako vápník nebo hořčík? Jsou pro ně důležité? A jak často bych měl hnojit? Když je pěstujeme v hydroponii, mění se nějak potřeba vody a živin v porovnání s klasickým pěstováním v půdě? Pokud máte nějaké tipy nebo rady, budu moc vděčný za každou informaci. Chci mít své kaktusy zdravé a krásné!

139 slov
1.4 minut čtení
15. 12. 2023
Kateřina Krausová

Kaktusy v hydroponii potřebují trochu jiný přístup než běžné rostliny. Základní živiny jako dusík, fosfor a draslík jsou jasný, ale rozhodně bys měl myslet i na minerály jako vápník a hořčík, ty jsou pro kaktusy hodně důležitý. Taky si dej pozor, abys nepřehnal hnojení, kaktusy nemají rády moc živin, takže radši méně než víc. Najdi si speciální hnojivo pro sukulenty nebo kaktusy, většina z nich je navržená tak, aby vyhovovala jejich potřebám. Často se doporučuje hnojit jednou za měsíc v létě a v zimě ubrat, protože kaktusy pak mají klidový stav. Když jim něco chybí, můžeš si všimnout žloutnutí nebo deformací - to je jasný signál. V hydroponii je voda víc pod kontrolou, takže sleduj i pH a EC hodnoty; ideálně bys měl mít pH kolem 5.5 až 6.5. Takže jo, dej si pozor na tyhle detaily a tvoje kaktusy by měly být spokojený.

144 slov
1.4 minut čtení
16. 1. 2025
Karel Tomeš

Kaktusy v hydroponii potřebují trochu jiný přístup, než když je pěstuješ v půdě. V první řadě, důležitý je dobře vyvážený roztok živin – najdi si hnojivo určené speciálně pro sukulenty nebo kaktusy. Tyhle rostliny potřebují méně dusíku, ale fosfor a draslík jsou pro ně klíčový. Co se týče minerálů jako vápník a hořčík, ty jsou taky důležité, ale dej pozor na množství, aby ses to s tím nepřehnal.

Často se doporučuje hnojit jednou za měsíc, ale můžeš to přizpůsobit podle toho, jak se rostliny vyvíjejí. Když jim něco chybí, můžeš si všimnout žloutnutí nebo deformací listů. Hydroponie znamená i častější kontrolu vody a živin – neudělej tu chybu, že bys je zaléval příliš nebo naopak málo. Voda by měla být čistá, bez nečistot. Takže jo, měj na paměti specifika kaktusů a uvidíš, že ti budou růst jako z vody.

139 slov
1.4 minut čtení
12. 1. 2025
Nikola Žemličková
Meskalin.cz/Články/Hydroponie pro rostliny
Porozumění nutričním potřebám exotických rostlin v hydroponiiDetailní analýza potřeb živin exotických rostlin v hydroponickém prostředí a jak správně dávkovat hnojiva.
1000 slov
10 minut čtení
1. 12. 2023
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky