Meskalin.cz/Fórum/Jak často zavlažovat hydroponické exotické rostliny?

Jak často zavlažovat hydroponické exotické rostliny?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně hydroponie a hlavně co se týče exotických rostlin. Nedávno jsem se rozhodl zkusit pěstovat pár zajímavých druhů v hydroponickém systému, ale teď si nejsem jistý, jak často bych měl tyto rostliny zásobovat vodou. Mám na mysli hlavně to, zda je lepší mít vodu dostupnou neustále, nebo jestli je potřeba ji měnit po nějakém čase? Slyšel jsem různé názory - někteří říkají, že by měla být voda v nádrži pořád, jiní zase doporučují cyklické přidávání a přeměňování vody podle toho, kolik živin rostliny absorbují. Jaké máte zkušenosti s tímto tématem? Kdy a jak často je správné doplňovat vodu? Ovlivňuje to nějak druh rostliny nebo fáze jejich růstu? Rád bych se dozvěděl i o tom, jaké faktory by měly hrát roli při rozhodování o frekvenci zavlažování – třeba teplota, vlhkost vzduchu nebo velikost kořenového systému. Děkuji za všechny rady a tipy, už se těším na odpovědi od zkušenějších hydroponiků!

153 slov
1.5 minut čtení
8. 2. 2024
Daniel Ryba

Záleží na druhu rostliny a jak moc jsou náročné na vodu. Obecně platí, že exotické rostliny mají rády vlhko, takže je dobrý nápad mít vodu stále dostupnou. Ale zase pozor na přebytek – kořeny můžou snadno začít hnít, pokud je vody moc. Doporučuji pravidelně kontrolovat úroveň živin ve vodě, ideálně tak po týdnu. Pokud se zdá, že rostliny rostou dobře, dej jim třeba týden až dva a pak vyměň vodu úplně. Teplota a vlhkost vzduchu hrají taky roli – když je teplo, tak rostlinky víc pijou a potřebujou častější doplňování. Takže to chce sledovat a občas to upravit podle potřeb rostlin. Velikost kořenového systému taky ovlivňuje, větší kořeny snesou víc vody, zatímco menší potřebují víc vzduchu. Takže jo, není to úplně jednoduché, ale když se do toho dostaneš, tak to půjde.

131 slov
1.3 minut čtení
6. 1. 2025
Milan Doležal

Co se týče zavlažování hydroponických exotických rostlin, tak to hodně záleží na konkrétním druhu a jeho potřebách. Některé rostliny mají rády, když je voda neustále dostupná, zatímco jiné preferují, aby se substrát trochu vysušil mezi zálivkami. Obecně platí, že je dobrý nápad pravidelně kontrolovat hladinu živin a pH v nádrži, protože to ti pomůže zjistit, kdy je potřeba vodu měnit nebo doplnit. V létě, když je teplo a vlhkost nízká, můžeš muset vodu doplňovat častěji. Velikost kořenového systému hraje taky roli – větší kořeny rychleji absorbují živiny a vodu, takže je potřeba monitorovat, jak to funguje u tvých rostlin. Pokud si nejsi jistý, můžeš začít s tím, že budeš vodu měnit jednou za dva týdny a pak to podle potřeby upravit. Hlavně sleduj rostliny – pokud vypadají zdravě, tak asi děláš něco dobře.

133 slov
1.3 minut čtení
17. 11. 2024
Ladislav Zeman
Meskalin.cz/Články/Hydroponie pro rostliny
Porozumění nutričním potřebám exotických rostlin v hydroponiiDetailní analýza potřeb živin exotických rostlin v hydroponickém prostředí a jak správně dávkovat hnojiva.
1000 slov
10 minut čtení
1. 12. 2023
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky