Meskalin.cz/Fórum/Můžu pěstovat sukulenty bez světla v hydroponii?

Můžu pěstovat sukulenty bez světla v hydroponii?

Zajímalo by mě, jestli je vůbec možné pěstovat sukulenty v hydroponii, když nemám přístup k přirozenému světlu? Mám pár krásných kousků, které bych chtěl zachránit a přemýšlím, jestli je hydroponie ta pravá cesta, ale bez slunečního svitu se to zdá být jako problém. Jak to vlastně funguje? Vím, že sukulenty potřebují světlo, ale co když bych je umístil pod umělé osvětlení? Pomůže to nebo ne? A co se týče vody, jak často bys měl měnit roztok a jaký typ živin by měl být v tom hydroponickém systému? Zatím jsem si není jistý, zda mám zvolit systém s kapkovou závlahou nebo třeba NFT. Vím, že sukulenty jsou obecně dost odolné rostliny a dokážou přežít i v méně příznivých podmínkách, ale co když jim chybí to základní - tedy světlo? Existuje nějaký trik nebo tip, jak by se dalo dosáhnout dobrého růstu bez slunečních paprsků? Byl bych moc vděčný za vaše názory a zkušenosti s touto tématikou.

155 slov
1.6 minut čtení
31. 12. 2023
Robert Vyskočil

Pěstování sukulentů v hydroponii bez přirozeného světla je trochu problém, ale dá se to. Umělé osvětlení fakt pomůže, když použiješ LED lampy, který mají správný spektrum pro rostliny. Jestli je nemáš, tak to bude těžší, protože sukulenty potřebují světlo na fotosyntézu. Měnit roztok bys měl tak každé 2-3 týdny, aby se nezanesl a živiny zůstaly čerstvý. Co se týče živin, tak bych doporučil nějaký tekutý hnojivo určený na hydroponii, ale dávej pozor na koncentraci, sukulenty nemají rády přehnojení. Systém s kapkovou závlahou by mohl být lepší, protože to umožňuje kontrolovat vodu lépe než NFT, kde by mohly být kořeny moc mokré. V každém případě sleduj, jak se rostlinám daří a upravuj podmínky podle toho. Jo a nezapomeň na ventilaci – to je taky důležitý.

124 slov
1.2 minut čtení
22. 5. 2024
Petra Klímová

Jasně, pěstování sukulentů v hydroponii bez přirozeného světla je možný, ale chce to trošku víc práce. Sukulenty potřebujou světlo, takže umělé osvětlení je klíčový. LEDky jsou super, protože sežerou méně energie a nezahřejou to tolik. Co se týče vody, měň roztok tak jednou za 1-2 týdny, aby se vyčistily živiny a nezanášely se. Hlavně dávej pozor na to, co do toho roztoku dáváš – nějaký speciální hnojivo pro sukulenty bude ideální, ale menší koncentrace než u normálních rostlin, abys je nespálil. Systém s kapkovou závlahou je fajn, protože ti umožní kontrolovat vodu lépe. NFT je taky možnost, ale můžeš mít problém s udržením vlhkosti pro sukulenty. Takže jo, zkus to s dobrým osvětlením a nezapomeň na tu vodu. Držím palce!

120 slov
1.2 minut čtení
23. 5. 2024
Rudolf Novotný
Meskalin.cz/Články/Hydroponie pro rostliny
Porozumění nutričním potřebám exotických rostlin v hydroponiiDetailní analýza potřeb živin exotických rostlin v hydroponickém prostředí a jak správně dávkovat hnojiva.
1000 slov
10 minut čtení
1. 12. 2023
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky