Meskalin.cz/Fórum/Jaké hnojivo použít pro kaktusy v hydroponii?

Jaké hnojivo použít pro kaktusy v hydroponii?

Zdravím všechny nadšence do kaktusů a hydroponického pěstování! Chtěl bych se zeptat, jaké hnojivo byste doporučili pro kaktusy, když je pěstujete hydroponicky. Vím, že kaktusy mají specifické potřeby a já se snažím najít to správné hnojivo, které jim dodá všechny potřebné živiny bez toho, aby je nějak poškodilo. Uvažoval jsem o různých druzích hnojiv, ale rád bych slyšel názory od těch, kteří už mají zkušenosti s hydroponií kaktusů. Jaké hnojivo používáte vy? Je lepší volit nějaké speciální hnojivo určené přímo pro sukulenty, nebo stačí běžné hnojivo pro rostliny s nízkým obsahem dusíku? A co třeba poměr NPK? Jaký by měl být ideální pro tyto rostliny? Zajímalo by mě také, jestli máte nějaké tipy na to, jak často hnojit a jakou koncentraci hnojiva zvolit. Mám pocit, že dostat správný poměr živin v hydroponickém systému může být dost náročné, takže každá rada by mi moc pomohla. Děkuji předem za vaše rady a zkušenosti!

151 slov
1.5 minut čtení
6. 4. 2024
Olga Růžičková

Když pěstuješ kaktusy hydroponicky, je fakt důležitý mít správný hnojivo. Osobně bych doporučil nějaký speciální hnojivo pro sukulenty nebo kaktusy, většinou mají lepší poměr živin. Co se týče NPK, tak někde jsem četl, že ideální poměr by mohl být něco jako 5-10-10 nebo tak podobně, prostě nižší obsah dusíku a víc fosforu a draslíku. To podporuje kvetení a celkově zdravý růst. Hnojení bych dělal tak jednou za měsíc, ale zředěný víc než u běžné zeleniny. V hydroponii je dobrý dávat menší koncentraci, aby se ti nepopálily kořeny. A určitě sleduj, jak na to reagujou, každý kaktus může mít jiný potřeby. Takže držím palce!

103 slov
1 minut čtení
27. 12. 2024
Václav Jiránek

Takže, pro kaktusy v hydroponii doporučuji hledat hnojiva s nízkým obsahem dusíku, protože tyhle rostliny ho moc nepotřebují. Ideální je nějaké speciální hnojivo pro sukulenty nebo kaktusy, kde je NPK poměr třeba 1-2-2 nebo něco podobnýho. Zkus si pořídit hnojivo, co má více draslíku a fosforu, to podporuje květ a celkový zdraví rostlin. Co se týče frekvence hnojení, tak to záleží na tvým systému, ale většinou stačí jednou za 2-4 týdny. A s koncentrací buď opatrnej – začni s poloviční dávkou než je doporučený a sleduj, jak na to kaktusy reagujou. Hydroponie může být tricky, ale s trochou trpělivosti to zvládneš!

101 slov
1 minut čtení
29. 12. 2024
Petr Roubal
Meskalin.cz/Články/Hydroponie pro rostliny
Porozumění nutričním potřebám exotických rostlin v hydroponiiDetailní analýza potřeb živin exotických rostlin v hydroponickém prostředí a jak správně dávkovat hnojiva.
1000 slov
10 minut čtení
1. 12. 2023
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky