Meskalin.cz/Fórum/Jakou velikost misky bych měl/měla vybrat pro malé sukulenty?

Jakou velikost misky bych měl/měla vybrat pro malé sukulenty?

Dobrý den, v poslední době jsem se nadchl pro pěstování sukulentů, konkrétně těch malých druhů, které vypadají opravdu krásně a jsou snadné na údržbu. Ale teď se mi naskytla otázka ohledně toho, jakou velikost misky bych měl/měla vybrat pro tyto malé sukulenty. Je důležité mít misku, která bude ideální nejen z pohledu estetiky, ale také z pohledu zdraví rostliny. Jak moc by měla být hluboká? Mám raději zvolit misku širší nebo užší? Vím, že sukulenty nemají rády přemokření, takže by mě zajímalo, zda je lepší volit menší misku pro lepší odvodnění nebo větší prostor pro růst kořenů. A co se týče materiálu - je lepší keramika nebo plast? Jaké máte zkušenosti s různými velikostmi misek a jak to ovlivnilo růst vašich rostlin? Rád/a bych slyšel/a vaše názory a doporučení, protože jsem si vědom/a toho, že správná volba misky může mít zásadní vliv na celkovou péči o mé malé sukulenty. Děkuji za jakékoli informace!

153 slov
1.5 minut čtení
10. 11. 2022
Monika Jelínková

Pro malé sukulenty bych doporučil misku o průměru kolem 10-15 cm. Důležité je, aby nebyla moc hluboká, tak 5-7 cm by mělo stačit. Sukulenty potřebují dobré odvodnění, takže vybírej misku s dírami na dně. Širší misky jsou většinou lepší, protože kořeny mají víc místa k růstu a nebudou se příliš mačkat. Co se týče materiálu, keramika vypadá hezky a drží teplo, ale plast je lehčí a často levnější. Z vlastní zkušenosti bych řekl, že pro malé sukulenty funguje obojí, ale pokud máš možnost, keramiku už bych volil kvůli estetice a stabilitě. Nezapomeň na správný substrát, to je taky hodně důležitý! Tak hodně štěstí s pěstováním!

105 slov
1.1 minut čtení
23. 12. 2024
Jana Malá

Vybrat správnou misku pro malé sukulenty je fakt důležitý. Osobně bych šel pro misku, co je spíš mělká a široká – to pomáhá s odvodněním. Hlavně, aby měla dobré otvory na dně, jinak ti kořeny mohou začít hnít. Malé sukulenty moc nepotřebují velký prostor, ale širší misky dávají více místa pro růst a rozšiřování kořenů. Co se týče materiálu, keramika je fajnová, protože se dobře dýchá a vypadá hezky, ale plast je lehčí a snazší na manipulaci. Záleží na tom, co preferuješ. Mám pár sukulentů v plastu a jsou v pohodě, ale keramika je prostě krásnější. Takže klidně experimentuj a uvidíš, co se ti víc líbí a co tvým rostlinkám sedne! Nezapomeň na kvalitní substrát, to je taky důležitý.

119 slov
1.2 minut čtení
4. 6. 2024
Jan Adámek
Meskalin.cz/Články/Dekorativní misky a stojany
Jak vybrat ideální misku pro vaše sukulenty a kaktusy?Objevte klíčové tipy pro výběr správné misky, která podpoří růst vašich sukulentů a kaktusů. Naučte se, jaký materiál, velikost a tvar je nejlepší pro...
1000 slov
10 minut čtení
13. 7. 2021
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky