Meskalin.cz/Fórum/Plastová vs. keramická miska pro sukulenty – co vybrat?

Plastová vs. keramická miska pro sukulenty – co vybrat?

Rozmýšlím, jakou misku použít pro své sukulenty a jsem dost zmatený. Četla jsem, že plastové misky jsou lehké a snadno se s nimi manipuluje, ale taky jsem někde viděla, že keramické nádoby lépe vypadají a mají nějaké výhody pro kořeny rostlin. Je pravda, že keramika může být lepší volba, protože má větší schopnost regulovat vlhkost a dává kořenům více prostoru k dýchání? Na druhou stranu se bojím, že keramické misky jsou křehké a můžou se snadno rozbít. Taky nevím, jestli je pro sukulenty lepší, když kořeny mohou lépe dýchat v keramice nebo jestli je to jedno a plast bude stačit. Co je obecně doporučováno? Měli byste nějaké tipy nebo zkušenosti s pěstováním sukulentů v těchto typech misek? Jaké máte názory na estetiku plastu versus keramiky? Pomůže to nějak při růstu rostlin? Co třeba odvodnění – je v tom nějaký zásadní rozdíl? Budu moc ráda za jakékoliv rady nebo osobní zkušenosti!

150 slov
1.5 minut čtení
21. 11. 2021
Markéta Bartošová

Tak já osobně preferuju keramiku. Mám pocit, že vypadá mnohem líp a sukulenty se v ní cítí dobře. Je pravda, že keramika pomáhá lépe regulovat vlhkost, což je pro sukulenty důležitý, protože nemají rády, když je moc mokro. A jo, kořeny mají víc prostoru k dýchání. Ale má to i háčky – keramika je křehká, zlomila jsem už pár květináčů.

Na druhou stranu plastové misky jsou super lehké a snadno se s nimi manipuluje. Taky jsou levnější, což je plus. Měly by mít dobrý odvod vody, ale někdy to není tak snadné. V plastu se může voda hromadit víc než v keramice, takže to chce dávat pozor na zálivku.

Celkově si myslím, že pokud máš ráda estetiku a chceš, aby to vypadalo hezky na poličce nebo okně, jdi do keramiky. Ale pokud chceš něco funkčního a praktického, plast je taky fajn volba. Záleží na tvém stylu pěstování a jak moc se o rostliny chceš starat.

153 slov
1.5 minut čtení
31. 7. 2024
Matěj Šimek

Plastové misky sou fakt lehký a manipulace s nima je super. Ale keramika dává hezčí vzhled a fakt se říká, že kořeny v ní líp dýchaj. Co se týče vlhkosti, keramika je lepší, protože absorbuje a udržuje vodu, což je pro sukulenty fajn. Ale máš pravdu, jsou křehký a můžou se snadno rozbít, takže pokud máš děti nebo domácí zvířata, tak na to pozor.

Co se odvodnění týče, oboje by mělo mít otvory na dno, ale keramické misky to většinou lépe zvládají. Plast se hodí spíš na začátek nebo když potřebuješ něco levnějšího. Z estetického hlediska záleží na vkusu, ale keramika dodá tvému domovu víc stylu. Takže shrnuto, pokud chceš něco hezkýho a nebojíš se opatrnosti, jdi do keramiky. Jestli chceš něco praktickýho a levnýho, plast bude ok.

128 slov
1.3 minut čtení
26. 6. 2023
Vojtěch Havlíček
Meskalin.cz/Články/Dekorativní misky a stojany
Jak vybrat ideální misku pro vaše sukulenty a kaktusy?Objevte klíčové tipy pro výběr správné misky, která podpoří růst vašich sukulentů a kaktusů. Naučte se, jaký materiál, velikost a tvar je nejlepší pro...
1000 slov
10 minut čtení
13. 7. 2021
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky