Meskalin.cz/Fórum/Můžu použít běžnou květinovou misku na kaktusy?

Můžu použít běžnou květinovou misku na kaktusy?

Zajímalo by mě, jestli je možné použít obyčejnou květinovou misku na pěstování kaktusů. Mám doma nějaké staré misky, které už nepoužívám, a láká mě je znovu oživit. Jenže kaktusy jsou přece jenom trošku specifické rostliny, potřebují jinou péči než třeba běžné květiny. Takže jsem se chtěl zeptat, jestli jsou tyto misky vhodné pro kaktusy. Přemýšlel jsem nad tím, jestli mají dostatečné odvodnění, protože vím, že kaktusy nesnášejí přemokření. Mohu do těchto misek udělat díry na dně, nebo to nějak ovlivní vzhled? A co se týče materiálu – mám doma plastové i keramické misky, která by byla lepší? Dále bych rád věděl, zda je potřeba na dno dát nějakou speciální vrstvu, třeba štěrk nebo písek? Jaké další tipy byste doporučili pro správné pěstování kaktusů v takových miskách? Nebo mám raději předělat investici a pořídit si rovnou něco určeného speciálně pro kaktusy? Díky za jakékoli rady a zkušenosti!

146 slov
1.5 minut čtení
19. 8. 2022
Zdeněk Eliáš

Jo, můžeš použít obyčejnou květinovou misku na kaktusy, ale je pár věcí, na který bys měl dát pozor. Hlavně musí mít odvodnění, takže pokud tam nejsou díry, určitě je udělej. Jinak ti kaktusy uhnijou, protože nesnášejí přemokření. Co se týče materiálu, keramika je lepší, drží teplo a vypadá líp než plast. Ale plastový misky taky jdou, když je to jinak v pohodě.

Dno doporučuji vyložit nějakým štěrkem nebo hrubým pískem, aby se voda mohla lépe odvádět. Jinak si pořídil substrát pro kaktusy – ten je navržený tak, aby dobře propouštěl vodu.

Pokud se ti to osvědčí a kaktusy porostou, tak klidně zkus další misky. Ale jestli máš možnost koupit něco speciálního pro kaktusy, asi to bude jednodušší. Držím palce!

119 slov
1.2 minut čtení
8. 10. 2024
Jaroslava Adámková

Jasně, můžeš použít běžnou květinovou misku na kaktusy, ale má to svý háčky. Hlavně se zaměř na to, aby měla odvodňovací díry. Kaktusy fakt nesnášejí přemokření, takže bez dír to moc nepůjde. Když už je tam nemáš, tak je klidně vyvrtej, i když to může vypadat divně.

Pokud jde o materiál, keramika je lepší, protože líp reguluje teplotu a vlhkost. Plast je sice lehčí a nepraskne ti, ale spíš se v něm drží teplo a vlhkost, což kaktusům nesvědčí. Na dno dej nějakou drenážní vrstvu – štěrk nebo písek je ideální. Pomůže to s odvodněním a zabrání přemokření kořenů.

A co se týče speciálního substrátu pro kaktusy, tak to doporučuju. Můžeš smíchat normální zeminu s pískem nebo kupit hotový substrát v zahradnictví. Takže když už máš ty misky, zkus je využít, ale dej pozor na drenáž a vhodný substrát. Hodně štěstí s pěstováním!

142 slov
1.4 minut čtení
11. 9. 2024
Soňa Havlíková
Meskalin.cz/Články/Dekorativní misky a stojany
Jak vybrat ideální misku pro vaše sukulenty a kaktusy?Objevte klíčové tipy pro výběr správné misky, která podpoří růst vašich sukulentů a kaktusů. Naučte se, jaký materiál, velikost a tvar je nejlepší pro...
1000 slov
10 minut čtení
13. 7. 2021
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky