Meskalin.cz/Fórum/Jakou velikost misky potřebuju pro malý kaktus?

Jakou velikost misky potřebuju pro malý kaktus?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Mám malý kaktus, který jsem si nedávno pořídil a teď přemýšlím, jakou velikost misky bych měl pro něj vybrat. Vím, že kaktusy nemají rády příliš velké prostory, ale na druhou stranu nechci, aby se mu tam vůbec nevešel. Můj malý kaktus je zatím v plastovém květináči, ale chtěl bych mu pořídit něco hezčího a také funkčnějšího. Četl jsem, že by měla být miska o pár centimetrů větší než samotný kaktus, ale kolik přesně? A co hloubka? Mám se řídit tím, jak hluboké kořeny má? Myslím si, že by měla být nějaká odvodňovací díra, aby se voda nehnala ven do hlíny a nedocházelo tak k uhnívání. Jaké materiály jsou nejlepší pro misky? Chtěl bych mít něco estetického, co zároveň bude pro rostlinu příjemné. Jaké zkušenosti máte vy? Jakou velikost i tvar misky byste doporučili pro malé kaktusy? Díky za každou radu!

146 slov
1.5 minut čtení
20. 12. 2022
Zdeňka Sedláčková

Za mě bys měl vybrat misku, která je tak o 2-3 cm širší než tvůj kaktus. To je takový zlatý střed, aby měl dost místa, ale ne tolik, aby se mu kořeny rozplácli. Co se hloubky týče, většina kaktusů nemá moc hluboké kořeny, takže stačí, když bude miska třeba 10 cm hluboká. Určitě nezapomeň na odvodňovací díru, to je zásadní, jinak ti kaktus uhníne. Co se týče materiálu, keramika je super, vypadá hezky a drží teplo, ale i plast je fajn, když je lehký a má díry na dně. Tvar? Klidně kulatý nebo čtvercový, podle toho, co se ti víc líbí. Hlavně ať to ladí s tvým interiérem!

108 slov
1.1 minut čtení
3. 6. 2024
Radek Macek

Myslím, že pro malý kaktus bys měl zvolit misku, která je asi 2-3 cm širší než květináč, ve kterém teď máš kaktus. Hloubka by měla být tak akorát, aby se tam vešly kořeny, ale zas ne moc hluboká, jinak to bude stát za prd s odvodněním. Určitě dej pozor na to, aby měla miska díru na dně, protože kaktusy nesnáší stojatou vodu a uhnívají. Co se týče materiálu, tak keramika nebo terakota jsou fajn volby, vypadají hezky a dobře regulují vlhkost. Plastové misky taky nejsou špatné, ale řekl bych, že na kaktus je lepší něco těžšího, co ho udrží na místě. Tvar je víceméně na tobě, kulaté jsou klasika, ale klidně můžeš zkusit i hranaté. Tak držím palce!

118 slov
1.2 minut čtení
24. 3. 2023
Jan Nečas
Meskalin.cz/Články/Dekorativní misky a stojany
Jak vybrat ideální misku pro vaše sukulenty a kaktusy?Objevte klíčové tipy pro výběr správné misky, která podpoří růst vašich sukulentů a kaktusů. Naučte se, jaký materiál, velikost a tvar je nejlepší pro...
1000 slov
10 minut čtení
13. 7. 2021
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky