Meskalin.cz/Fórum/Jakou hloubku misky vybrat pro šťavnaté rostliny?

Jakou hloubku misky vybrat pro šťavnaté rostliny?

Zajímá mě, jakou hloubku by měla mít miska pro šťavnaté rostliny, protože mám několik kaktusů a sukulentů a nevím, jestli je lepší zvolit mělkou nebo hlubokou. Četla jsem, že šťavnaté rostliny nemají rády přemokření, ale zároveň potřebují dostatek prostoru pro kořeny, aby mohly dobře růst. Takže si říkám, jestli když dám misku s menší hloubkou, jestli to nezpůsobí, že se kořeny nebudou moci dostatečně rozrůst, nebo naopak, když zvolím misku hlubší, tak jestli to neohrozí moje rostliny tím, že prostě budou stát ve vodě a pak mi uhynou. Jaké jsou vaše zkušenosti s hloubkou misek pro různé druhy šťavnatých rostlin? Jakou hloubku byste doporučili pro menší kaktusy versus větší sukulenty? A taky mě zajímá, jestli existují nějaké obecné pravidla nebo tipy, kterými se mohu řídit při výběru správné misky. Těším se na vaše rady a zkušenosti!

136 slov
1.4 minut čtení
23. 10. 2023
Daniela Říhová

Pro šťavnaté rostliny, jako jsou kaktusy a sukulenty, je fakt dobrý vybrat misku, co není moc hluboká. Měl bych říct, že okolo 10 cm hloubky by mohlo stačit. Takhle se ti udrží kořeny v suchu a nebudeš mít strach z přemokření. Mělké misky umožní kořenům dýchat a nejsou tak náchylné na zadržování vody. U menších kaktusů, dej klidně mělkou misku, ať mají prostor na rozrůstání. U větších sukulentů můžeš zvolit něco o kousek hlubšího, ale stejně to nepřeháněj. Obecně platí, že čím větší rostlina, tím větší prostor pro kořeny tak nějak potřebuje, ale dávej pozor na odvodnění. Hlavně měj na paměti, že šťavnaté rostliny nemají rády vodu ve spodní části misky. Takže já osobně bych doporučil vybírat misky s drenážními otvory a pohlídat si tu správnou hloubku.

127 slov
1.3 minut čtení
31. 7. 2022
Milada Pokorná

Tak jo, co se týče hloubky misek pro šťavnaté rostliny, obecně platí, že bys měl mít spíš mělkou misku, ale ne zas moc. Kaktusy a sukulenty nemají rády, když mají kořeny v trvalé vlhkosti, takže hluboká miska by mohla být problém. Měl bys zvolit takovou misku, která je dostatečně široká a má hloubku kolem 10-15 cm pro menší kaktusy. U větších sukulentů klidně můžeš přidat pár centimetrů navíc, ale stejně to nesmí být moc hluboké. Důležitý je taky odtokový otvor, aby mohla voda odtékat a kořeny se nespálily. Takže pokud si nejseš jistý, radši jdi do mělké, ale široké misky. Jinak se snaž zalévat jen když je substrát suchý, ať se ti rostliny nezamotají v bahně.

116 slov
1.2 minut čtení
2. 9. 2023
Bohumil Vaněk
Meskalin.cz/Články/Dekorativní misky a stojany
Jak vybrat ideální misku pro vaše sukulenty a kaktusy?Objevte klíčové tipy pro výběr správné misky, která podpoří růst vašich sukulentů a kaktusů. Naučte se, jaký materiál, velikost a tvar je nejlepší pro...
1000 slov
10 minut čtení
13. 7. 2021
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky