Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že moje rostlina dostává příliš mnoho světla?

Jak poznám, že moje rostlina dostává příliš mnoho světla?

Co se týče pěstování rostlin, mám trochu obavy, zda jsem je neexponoval příliš intenzivnímu světlu. Zjistil jsem, že některé z mých kaktusů začínají vypadat podivně, a tak se ptám – jak vlastně poznat, že rostlina už má dost? Myslím si, že slunce je pro ně důležité, ale přemýšlím, jestli existují nějaké jasné známky toho, že to s osvětlením přeháním. Mám na mysli například změny v barvě nebo tvaru listů a jakékoliv další podivnosti, které by mohly naznačovat přílišné osvětlení. Všiml jsem si, že některé listy jsou možná spálené nebo mají hnědé okraje. Je to normální, nebo je to varování? Jaké další příznaky by mi měly říct, že bych měl upravit umístění rostliny? A co třeba sukulenty – mají jiné známky než ostatní rostliny? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a rady ohledně světelných podmínek. Jak to zvládáte vy? Jaké triky používáte, abyste zajistili optimální množství světla pro vaše rostliny?

148 slov
1.5 minut čtení
30. 12. 2024
David Pospíšil

Jasně, přešlapy s osvětlením jsou běžný problém. Když máš příliš světla, tak si můžeš všimnout, že listy nebo kaktusy můžou mít spálené okraje, zhnědnou nebo začnou žloutnout. Někdy se i deformují a vypadají scvrklý. U sukulentů je to podobný – když je moc slunce, tak se můžou začít svrašťovat nebo měnit barvu na takovou spálenou hnědou.

Doporučil bych občas přehodnotit místo, kde je máš. Pokud je máš v okně, co dostává přímý sluneční svit, zkus je posunout dál nebo na místo, kde je víc stínu. Na jaře a v létě to může být problém. Zkus třeba vzít kytky na pár dní někam, kde mají míň světla, aby si odpočinuly. Obecně platí, že jestli si nejsi jistej, radši míň než víc – rostliny ti to vrátí zdravějšími listy a lepším růstem.

129 slov
1.3 minut čtení
6. 9. 2023
Adéla Vacková

Tak tohle je častý problém, co se týče rostlin. Když máš příliš silný světlo, tak ti můžou kaktusy a sukulenty ztrácet barvu, a pokud začnou mít hnědé nebo spálené okraje listů, tak to je jasný varování. Někdy se může stát, že se listy začnou kroutit nebo vadnout. U kaktusů je dobrý dávat pozor na to, jak moc se zbarvují – když začnou vypadat víc žlutě nebo bledě, pravděpodobně mají málo vody nebo moc světla. Sukulenty zase můžou ztratit tvar a začít se natahovat za světlem, což není ideální. Zkus je přesunout na místo s nepřímým světlem nebo třeba pod nějaký lehký závoj, co trochu zmírní ten žár. Možná to chce experimentovat, abys našel tu správnou rovnováhu. Každá rostlina má jiný potřeby, takže hlídej ty známky a upravuj jako potřeba.

129 slov
1.3 minut čtení
3. 7. 2023
Filip Kafka
Meskalin.cz/Články/Osvětlení pro rostliny
Jak se vyhnout spálení rostliny při používání umělého osvětleníPrůvodce, jak zajistit, aby vaše kaktusy a sukulenty nezaznamenaly poškození od nadměrného osvětlení, a to i při použití umělého osvětlení.
1000 slov
10 minut čtení
17. 8. 2021
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky