Meskalin.cz/Fórum/Kolik hodin denně bych měl svítit na rostliny, aby se nespálily?

Kolik hodin denně bych měl svítit na rostliny, aby se nespálily?

Takže, mám takovou otázku ohledně osvětlení mých rostlin. Uvědomuju si, že každá rostlina je jiná a potřebuje jinou péči, ale přece jen bych rád věděl, kolik hodin denně bych měl mít světlo zapnuté, aby se moje rostlinky nespálily. Mám doma pár kaktusů a sukulentů, které jsem si pořídil nedávno a od té doby řeším, jak nejlépe nastavit osvětlení. Slyšel jsem o různých metodách a doporučeních, ale někde čtu, že by to mělo být maximálně 12 hodin denně, zatímco jinde tvrdí, že některé kaktusy zvládnou i více. Takže jak to vlastně je? Mám se bát spálení listů nebo i těla rostliny při delším osvětlení? Funguje to tak, že čím více světla, tím lepší růst, nebo to má své meze? Co se stane, když jim dám méně světla na delší dobu? Vím, že třeba tropické rostliny mají rády hodně světla, ale co ty naše české kousky? Jak poznám, že už je toho světla moc? Existují nějaké specifické příznaky spálení nebo únavy rostlin? No prostě mě zajímají všechny tyto detaily a ráda bych se také dozvěděla něco o tom, jak správně kombinovat umělé a přirozené světlo. Budu moc ráda za jakoukoliv radu či zkušenost! Děkuju!

192 slov
1.9 minut čtení
15. 10. 2022
Matěj Vávra

Hele, co se týče osvětlení kaktusů a sukulentů, tak to fakt chceš mít na paměti, že tyhle rostliny milujou světlo, ale i tak to s tím nesmíš přehánět. Většinou je doporučeno kolem 10-12 hodin denně. Pokud máš umělé světlo, tak bys měla mít to světlo dost daleko, aby se ti nespálily listy. Kaktusy zvládnou i víc světla, ale pozor, když začneš vidět spálené okraje nebo žloutnutí, tak to už je známka, že to asi přežily. Když dajíš míň světla, tak to bude mít za následek pomalejší růst a možná i vytahování rostliny k tomu světlu. Kombinace umělého a přirozeného světla je fajn, ale dej pozor na to, jak se mění denní doba, abys je nenechala příliš ve tmě. Takže klidně zkoušej a sleduj je, ony ti samy řeknou, co jim vyhovuje.

131 slov
1.3 minut čtení
31. 10. 2023
Nikola Dušková

Obecně platí, že kaktusy a sukulenty potřebují hodně světla, ale není to tak jednoduchý. Zpravidla se doporučuje 10-14 hodin světla denně, ale máš pravdu, že záleží na druhu. Kaktusy si obvykle poradí i s delším osvětlením, ale pokud je máš pod umělým světlem, dávej pozor na přehřátí. Spálení se pozná podle hnědých nebo suchých skvrn na listech a těle rostliny.

Méně světla může zpomalit růst, ale kaktusy to přežijou. Pokud si nejsi jistá, zkus je na chvíli přemístit a sledovat, jak reagují. Kombinace umělého a přirozeného světla je fajn - v zimě můžeš prodloužit den s LED lampou. Hlavně sleduj rostliny a jejich reakce – ty ti řeknou nejvíc.

109 slov
1.1 minut čtení
5. 8. 2024
Bedřich Hampl
Meskalin.cz/Články/Osvětlení pro rostliny
Jak se vyhnout spálení rostliny při používání umělého osvětleníPrůvodce, jak zajistit, aby vaše kaktusy a sukulenty nezaznamenaly poškození od nadměrného osvětlení, a to i při použití umělého osvětlení.
1000 slov
10 minut čtení
17. 8. 2021
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky