Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že moje rostliny trpí přetížením světlem?

Jak poznám, že moje rostliny trpí přetížením světlem?

Zdravím všechny nadšence do rostlin! Mám takový dotaz ohledně péče o mé kaktusy a sukulenty. V poslední době jsem si všiml, že některé z nich začínají vypadat divně. Když jsem je pořizoval, tak jsem se snažil dodržovat rady ohledně osvětlení, ale teď mám pocit, že jsem to s tím světlem možná přehnal. Jak teda poznám, že moje rostliny trpí přetížením světlem? Zaznamenal jsem, že některé listy začaly žloutnout a jiné se dokonce kroutí, což mě dost znepokojuje. Četl jsem, že to může být známka spálení od slunce nebo prostě moc intenzivního světla. Kdybych měl být konkrétní, tak jaké další příznaky bych měl sledovat? Jak moc by měly být rostliny vystaveny slunečnímu záření? A co s tím mám vlastně dělat, když se ukáže, že je to skutečně problém? Mám je přesunout na méně osvětlené místo nebo nějakým způsobem upravit podmínky pěstování? Rád bych věděl i to, jestli jsou nějaké specifické druhy kaktusů nebo sukulentů, které jsou citlivější na světlo než jiné. Jaké máte zkušenosti vy? Děkuji za každou radu a tip!

170 slov
1.7 minut čtení
18. 9. 2022
Kristýna Prokopová

Když máš pocit, že tvoje kaktusy a sukulenty trpí přetížením světlem, tak to můžeš poznat podle pár znaků. Žloutnutí listů je docela častý problém, ale obvykle to jde ruku v ruce s dalšími příznaky jako je třeba krčení nebo zhnědnutí špiček. Pokud se listy začnou deformovat nebo opadávat, tak to může být jasný signál, že mají moc intenzivní světlo.

Obecně platí, že většina kaktusů potřebuje hodně světla, ale je dobré hledat rovnováhu. Ideálně bys měl mít rostliny na místě, kde dostávají přímé slunce maximálně tak 3-6 hodin denně, jinak to může být moc. Zkus je přesunout na místo, kde budou mít rozptýlené světlo nebo aspoň stín v odpoledních hodinách.

Některé druhy jsou citlivější na slunce než jiné, třeba takové jemné sukulenty jako Echeveria nebo Haworthia mohou spálit listy mnohem snáz než robustnější kaktusy jako Cereus. Takže jestli máš nějaké tyhle typy, dej si pozor.

Pokud zjistíš, že máš problém se světlem, prostě je přesuň a sleduj je. Může to chvilku trvat, než se uzdraví, ale když jim dáš správné podmínky, měly by se vrátit do normálu.

176 slov
1.8 minut čtení
14. 3. 2023
Markéta Košťálová

Jo, tak to vypadá na přetížení světlem. Když začneš vidět žloutnutí listů nebo kroutění, to už je jasný signál. Některý kaktusy a sukulenty jsou fakt citlivější, třeba Echeveria nebo Haworthia, a ty ti můžou začít trpět dřív než jiné. Spálení od slunce se projevuje i hnědými skvrnami na listech, takže tohle taky sleduj. Ideálně bys měl mít rostliny na místě, kde dostanou tak 4-6 hodin přímého sluníčka denně, ale ne pořád. Měl bys je přesunout na trochu stinnější místo nebo zkusit rozptýlené světlo. Pokud máš možnost, tak jim dej pár dní pauzu od přímého sluníčka a uvidíš, jak se vzpamatují. Když to nepomůže, můžeš taky zkusit mírně ořezat poškozené části. Držím palce!

112 slov
1.1 minut čtení
12. 6. 2022
Emil Vašek
Meskalin.cz/Články/Osvětlení pro rostliny
Jak se vyhnout spálení rostliny při používání umělého osvětleníPrůvodce, jak zajistit, aby vaše kaktusy a sukulenty nezaznamenaly poškození od nadměrného osvětlení, a to i při použití umělého osvětlení.
1000 slov
10 minut čtení
17. 8. 2021
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky