Meskalin.cz/Fórum/Spálené listy na kaktusu, co s tím?

Spálené listy na kaktusu, co s tím?

Mám cenný kaktus a teď se mi na něm objevily spálené listy. V posledních týdnech jsem si všiml, že některé části jsou zhnědlé a vypadá to, jako by je něco spálilo. Možná jsem ho dal na příliš slunné místo? Nebo je to důsledek zavlažování? Kaktus mám už nějakou dobu, ale nikdy předtím se mu nic takového nestalo. Je možné, že jsem použil špatnou půdu nebo přesadil do nevhodného květináče? Rád bych věděl, co teď mohu udělat, abych zachránil svůj kaktus. Mám odříznout spálené části, nebo je lepší nechat je být? Jaké jsou nejlepší praktiky pro péči o kaktusy v takových případech? Měl bych ho přesunout na jiné místo, nebo mu změnit způsob zavlažování? Doufám, že mi někdo poradí, protože nechci přijít o rostlinu, kterou mám tak rád.

127 slov
1.3 minut čtení
21. 7. 2024
Jitka Skálová

Myslím, že spálené listy na kaktusu můžou být fakt problém. Asi si ho dal na moc slunné místo, kaktusy sice milujou slunce, ale někdy je to fakt moc. Zkus ho přesunout do místa, kde je světlo, ale ne přímé slunce celý den. Co se týče těch spálených částí, klidně je odřízni, aby to neproniklo dál. A hlavně, dej pozor na zalévání, kaktusy potřebují vodu jenom občas. Půda musí být taky správná – dobře propustná, jestli máš něco těžkého nebo moc jílového, tak to může dělat neplechu. Takže měj oči otevřený a sleduj, jak se mu bude dařit. Držím palce!

99 slov
1 minut čtení
15. 10. 2024
Roman Šťastný

Myslím, že spálené listy můžou být fakt z moc slunce. Kaktusy potřebujou slunce, ale ne vždycky je dobrý je dávat na přímý světlo celý den. Zkus ho přesunout na místo, kde bude mít trochu stínu, třeba od jiných rostlin nebo blíž k oknu, co není tak vystavený přímýmu slunci.

Co se týče zavlažování, tak to bys měl mít na paměti taky. Kaktusy potřebujou vodu, ale pokud je půda pořád mokrá, může to vést k hnilobě. Ujisti se, že máš dobrou drenáž a nech půdu mezi zalivkama vyschnout.

Spálený části bych asi odřízl, aby se kaktus mohl soustředit na zdravý růst a uzdravil se. Jestli jsi ho nedávno přesazoval, dej pozor na to, aby měl vhodnou půdu pro sukulenty. Měl bys mít směs s pískem nebo perlitem pro lepší odvodnění. Takže v klidu uprav místo a zalévání a snad se to zase spraví.

142 slov
1.4 minut čtení
24. 10. 2024
Robert Beran
Meskalin.cz/Články/Osvětlení pro rostliny
Jak se vyhnout spálení rostliny při používání umělého osvětleníPrůvodce, jak zajistit, aby vaše kaktusy a sukulenty nezaznamenaly poškození od nadměrného osvětlení, a to i při použití umělého osvětlení.
1000 slov
10 minut čtení
17. 8. 2021
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky