Meskalin.cz/Fórum/LED osvětlení pro kaktusy a sukulenty, jak na to?

LED osvětlení pro kaktusy a sukulenty, jak na to?

Zdravím všechny nadšence do kaktusů a sukulentů! Mám na vás otázku ohledně osvětlení, protože se mi zdá, že se v dnešní době moc mluví o LED technologiích a jejich využití v pěstování rostlin. Rád bych věděl, jestli je bezpečné používat LED osvětlení na kaktusy a sukulenty. Mám doma pár rostlinek, které jsou zvyklé na sluníčko, ale s přicházející zimou jsem přemýšlel o tom, jak jim poskytnout dostatek světla. Slyšel jsem, že LED světla mají menší spotřebu energie a nevypařují tolik tepla jako klasické žárovky. Ale bojím se, že bych je mohl spálit nebo poškodit. Vím, že kaktusy a sukulenty potřebují specifické světelné podmínky, aby dobře rostly a neuvadaly. Jaké spektrum světla byste doporučili? A jak daleko by měly být LED zdroje od rostlin? Je lepší mít je zapnuté celý den, nebo jen na určité hodiny? Kdybyste mohli sdílet vaše zkušenosti s tímto způsobem osvětlení a tipy, jak to udělat správně bez rizika poškození rostlin, byl bych moc vděčný. Děkuji za každou radu!

162 slov
1.6 minut čtení
27. 3. 2023
Anna Balounová

LED osvětlení je fajn volba pro kaktusy a sukulenty, to ti můžu potvrdit. Tyhle rostlinky fakt potřebují hodně světla, ale jak jsi říkal, v zimě je to s přirozeným sluncem horší. Jaký spektrum? Hlavně se dívej po full spectrum LED, který pokrývá modré a červené světlo – to jim fakt sedí. Co se týče vzdálenosti, tak většinou bývá dobrý mít LED asi 30 až 50 cm nad rostlinama, ale záleží na výkonu lampy. S těma slabšíma můžeš být blíž, silnější vyžaduj větší odstup. A s časem – tak 12-14 hodin denně by mělo stačit. Když to dáš na delší dobu, můžou se spálit, takže pozor na to. Hlavně sleduj, jak reagují; když budou mít žlutý okraje nebo budou moc vytažený, je něco špatně. Takže klidně experimentuj a uvidíš, co jim bude vyhovovat.

132 slov
1.3 minut čtení
26. 9. 2024
Richard Zajíc

Jo, LED osvětlení je skvělá volba pro kaktusy a sukulentní rostliny, zvlášť když je venku zima. Měly by dostat dost světla, ale pozor na spektrum – ideální jsou LEDky s plným spektrum, zejména ty modré a červené. Obecně bys měl mít LED světla tak 30-50 cm nad rostlinama, aby se nespálily. Co se týče doby svícení, šest až osm hodin denně by mělo stačit. Na začátku to chce zkusit, jestli se rostlinky nezdají spálené nebo naopak slabé. Takže doporučuji sledovat, jak reagují. A nezapomeň, že i když LEDky produkují méně tepla, pořád kontroluj vlhkost a vzdušné proudění. Držím palce!

99 slov
1 minut čtení
29. 8. 2024
Pavel Brabec
Meskalin.cz/Články/Osvětlení pro rostliny
Jak se vyhnout spálení rostliny při používání umělého osvětleníPrůvodce, jak zajistit, aby vaše kaktusy a sukulenty nezaznamenaly poškození od nadměrného osvětlení, a to i při použití umělého osvětlení.
1000 slov
10 minut čtení
17. 8. 2021
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky