Jak poznám, kdy mám zalévat kaktus?
Když jsem se rozhodl, že si pořídím kaktus, ani mě nenapadlo, kolik otázek se s tím pojí. Teď sedím doma a koukám na tu malou zelenou rostlinku a přemýšlím, kdy vlastně mám začít zalévat. Je pravda, že jsem slyšel, že kaktusy nepotřebují moc vody, ale já chci mít jistotu, že se mu daří dobře. Jak to vlastně funguje? Existuje nějaký zaručený způsob, jak poznat, jestli už je čas? Vypadá to podle toho, jak vypadá substrát? Zajímalo by mě, jestli se dá kaktus nějak „přešlechtit“, aby si sám říkal o vodu. Jaké signály bych měl sledovat? Pozná se to snad podle barvy nebo textury? Nechci ho ponořit do vody a pak zjistit, že jsem udělal chybu. A co když ho zaliji příliš často? Jaké jsou nejčastější chyby začátečníků v péči o kaktusy? Chtěl bych vědět, zda existují nějaká specifická znamení podle druhu kaktusu nebo ročního období, které mi napoví, kdy je ten správný čas. Třeba jestli se mají zalévat víc v létě než v zimě. Tohle všechno mi dává hlavu šedivou. Jak začátečník pozná optimální frekvenci zavlažování bez toho, aby experimentoval na vlastní kůži? Rád bych slyšel zkušenosti ostatních pěstitelů a jejich tipy! Takže kdy je ten správný čas na zalévání kaktusu?