Meskalin.cz/Fórum/Proč mi chřadne kaktus a co s ním dělat?

Proč mi chřadne kaktus a co s ním dělat?

Nedávno jsem si pořídil kaktus a zpočátku vypadal skvěle, ale teď začíná chřadnout. Jeho barva se změnila, píchá mi do něj něco jako hniloba, a celkově vypadá, že se mu moc nedaří. Nechápu, co se děje. Můžete mi říct, proč se to stalo? Možná ho zalévám moc nebo málo? Jak poznám, jestli je to špatným světlem nebo třeba nějakou nemocí? A kdy je vlastně nejlepší čas na přesazení kaktusu? Mám čekat až bude úplně uhynulý, nebo je lepší jednat dřív? Zajímalo by mě i to, jaký substrát použít při přesazování, protože jsem slyšel, že pro kaktusy je důležitá dobře propustná půda. Moc bych uvítal nějaké tipy pro začátečníky jako já, abych ho zachránil a mohl se z něj radovat. Děkuju!

120 slov
1.2 minut čtení
30. 1. 2024
Žaneta Janečková

Tak hele, kaktusy jsou docela choulostivý. Pokud ti chřadne, může to bejt hrozně moc věcí. Hlavně si dej pozor na zalévání – kaktusy nepotřebujou tolik vody jako normální květiny, takže pokud ho zaléváš moc, může mít hnilobu. Zkus se podívat na kořeny, jestli nejsou černý nebo mokrý, to by byla špatná zpráva.

Pokud změnil barvu, možná má málo světla nebo naopak příliš přímého slunce, což taky není dobrý. Většinou potřebujou hodně světla, ale ne spálit. Takže nějaký rozptýlený světlo je ideál.

Co se týče přesazení, tak jestli vypadá fakt blbě, můžeš zkusit udělat změny hned. Nová půda mu může pomoct, ale vyber substrát určený pro sukulenty a kaktusy – ten je dobře propustnej a pomůže mu dýchat.

Nečekej, až bude úplně mrtvej, jednání dřív je lepší. A pamatuj, že po přesazení ho nech víc na vzduchu a pár dní nezalévej.

Držím palce, ať se ti ho podaří zachránit!

147 slov
1.5 minut čtení
24. 4. 2024
Jakub Kovář

Chřadnutí kaktusu může být způsobeno několika věcmi, ale nejčastěji to bývá buď přelití, nebo nedostatek světla. Kaktusy potřebují hodně slunce a pokud je máš na tmavém místě, tak to taky může být problém. Co se týče zalévání, kaktusy chtějí spíš suchou půdu, takže zkus nechat substrát úplně vyschnout, než znovu zaliješ. A pokud vidíš hnilobu, zkontroluj kořeny – možná je potřeba je oříznout a přesadit do suchého substrátu. Někdy stačí i přesazení do lehčího a propustnějšího substrátu, třeba specializovaného pro sukulenty. Je dobrý to udělat hned, než uhynou úplně. Drž ho na světlém místě, ale ne na přímém slunci hned po přesazení, aby se nespálil. Zkus se podívat po nějakých radách pro začátečníky ohledně péče o kaktusy, je jich spousta. Držím palce!

122 slov
1.2 minut čtení
26. 1. 2024
Matěj Jiránek
Meskalin.cz/Články/Pěstování vzácných druhů
Nejčastější chyby při pěstování vzácných kaktusů a jak se jim vyhnoutPopis nejčastějších problémů, které mohou nastat při pěstování vzácných kaktusů, a praktické rady pro jejich úspěšné pěstování.
1000 slov
10 minut čtení
19. 2. 2023
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky