Meskalin.cz/Fórum/Jaké světlo potřebují vzácné kaktusy, aby rostly zdravě?

Jaké světlo potřebují vzácné kaktusy, aby rostly zdravě?

Zajímalo mě, jaké konkrétní osvětlení je ideální pro vzácné kaktusy, protože mám pár kousků a nechci, aby mi uhynuly. Četla jsem, že většina kaktusů miluje slunce, ale chci se ujistit, že dostávají přesně to správné množství světla. Mám je umístěné na okenním parapetu, ale mám obavy, že slunce může být příliš intenzivní, zvlášť v létě. Jaký by byl nejlepší způsob, jak regulovat přístup světla? Je lepší je mít na přímém slunci několik hodin denně nebo je raději trochu chránit před přímým žhnutím? A co umělé osvětlení? Zvažovala jsem pořízení grow light, ale nevím, jestli je to nutné. Jaké spektrum by mělo mít umělé osvětlení pro kaktusy? Je důležité měnit osvětlení s ročním obdobím? Mám také obavy o to, jak dlouho by měly být kaktusy vystaveny světlu během dne. Třeba 6-8 hodin? A co stínění? Měli byste mít stínítka nebo nějaké překážky proti slunci? Ráda bych slyšela názory nebo zkušenosti ostatních pěstitelů, kteří mají úspěch s pěstováním vzácných druhů. Děkuji!

159 slov
1.6 minut čtení
4. 11. 2023
Šárka Hájková

Kaktusy většinou milují slunce, ale je fakt, že v létě to může být moc. Ideálně by měly mít tak 6-8 hodin denně přímého slunce, ale pokud je hodně vedro, tak je dobrý je trochu chránit. Třeba nějakou plachtu nebo žaluzie, aby se nespálily. Na okenním parapetu by to mělo být fajn, ale sleduj, jak reagují. Jestliže začnou žloutnout nebo ztrácet barvu, asi je to moc.

Pokud zvažuješ grow light, je to super volba, hlavně na podzim a v zimě, kdy slunce není tak silný. Hlavní spektrum pro kaktusy by mělo mít víc modré a červené světlo. Mění se osvětlení s ročním obdobím? Určitě jo, na jaře a v létě můžeš klidně nechat víc přímého světla, ale na podzim a v zimě to chce trošku šetřit.

A co stínění? No, pokud máš okna na jih nebo západ a jde tam hodně sluníčka, tak bych doporučil stínit. Ale ne zase úplně, aby to neměly tma. Je to o vyvážení. Zkus sledovat jejich reakce a podle toho upravit péči.

166 slov
1.7 minut čtení
10. 11. 2024
Aleš Hanzl

Kaktusy většinou milujou hodně sluníčka, ale přímý žár v létě může být fakt moc. Pokud je máš na okenním parapetu, sleduj, jak reagujou. Když začnou žloutnout nebo se deformovat, asi dostávaj moc světla. Můžeš zkusit je chránit nějakým jemným závojem nebo třeba žaluziema, aspoň na pár hodin v poledne.

Umělé osvětlení může být super pomoc, hlavně když nemáš dostatek přirozeného světla. Grow light je fajn volba a ideálně by mělo mít spektrum od modrýho k červenýmu, aby podpořilo růst a květ. V zimě můžou kaktusy potřebovat víc světla, takže nezapomeň přizpůsobit čas osvětlení. Obecně tak 6-10 hodin denně je dobrý, ale záleží na druhu.

Co se týče stínění, pokud máš opravdu horko a slunečno, trochu stínit rozhodně není na škodu. Zkus to a uvidíš, jak se jim bude dařit.

128 slov
1.3 minut čtení
26. 9. 2024
Milena Vejvodová
Meskalin.cz/Články/Pěstování vzácných druhů
Nejčastější chyby při pěstování vzácných kaktusů a jak se jim vyhnoutPopis nejčastějších problémů, které mohou nastat při pěstování vzácných kaktusů, a praktické rady pro jejich úspěšné pěstování.
1000 slov
10 minut čtení
19. 2. 2023
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky