Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když kaktus začíná hnědnout?

Co dělat, když kaktus začíná hnědnout?

Mám takový problém se svým kaktusem, který jsem si pořídil nedávno. Na první pohled vypadal skvěle, ale teď začíná hnědnout a já nevím, co s tím dělat. Hned na začátku mě napadlo, jestli to nemůže být nějaká nemoc nebo něco takového. Možná má málo světla nebo naopak moc? Snažil jsem se ho dávat na sluníčko, protože vím, že kaktusy to mají rády, ale možná jsem to přehnal. Taky se mi zdá, že substrát je dost suchý, tak nevím, jestli mu mám přidat vodu nebo se na to vykašlat. Zkoušel jsem ho i přesadit do nového květináče, ale výsledek je pořád stejný. Mám strach, že ho ztratím. Vzpomínám si, že někdo říkal něco o kořenové hnilobě nebo škůdcích, ale jak to poznat? Jakou péči by měl kaktus dostávat v takovém případě? Měli byste nějaké tipy nebo rady? Co vůbec dělat, když už je kaktus hnědý? Je to ještě zachránitelné, nebo se mám smířit s tím, že odchází? Každá rada mi moc pomůže, díky!

162 slov
1.6 minut čtení
10. 11. 2024
Jaroslava Řezníková

Když ti kaktus hnědne, je to většinou známka nějakého problému. Může to být buď přílišná vlhkost, nebo naopak sucho. Zkus zkontrolovat, jestli máš dobrý drenážní systém v květináči, aby se voda nedržela u kořenů. Pokud je substrát suchý, tak ho opatrně zalij, ale ne přehnaně, ať mu neublížíš. Hnědnutí může taky znamenat, že dostává moc slunce – zkus ho přesunout na místo se světlem, ale ne přímo na slunce. Škůdci jsou další možnost; podívej se, jestli nemá nějaké červy nebo skvrny. Pokud už je hnědý hodně, zkus odříznout postiženou část, ale buď opatrný, ať mu neublížíš ještě víc. Držím palce, ať se ti podaří ho zachránit!

106 slov
1.1 minut čtení
9. 1. 2025
Aleš Dobeš

Kaktus hnědne? To se může stát. Zkus zjistit, jestli ho nepřelíváš, to je nejčastější problém. Kaktusy potřebují málo vody, takže jestli je substrát suchý, tak ho asi moc nezalévej. Taky se podívej na kořeny, jestli nejsou hnilobné – měly by být pevné a bílé, nehnědé a rozmočené. Co se světla týče, kaktusy mají rády slunce, ale pozor na přímé polední slunce, to může spálit. Zkus mu najít místo, kde bude mít dostatek světla, ale ne přímo na okně v tom největším vedru. Škůdci jako svilušky nebo mšice taky můžou být problém, prohlídni ho pořádně pod lupou. Pokud je hnědnutí na špičkách nebo jde zespoda nahoru, tak to může být špatná péče. Když je prostě hnědý celej, tak už to může být vážnější. Můžeš zkusit oříznout hnědé části, pokud to vypadá strašně. Ale dej pozor na sterilní nůžky! Kdyby nic nepomohlo, tak se s tím smiř a zkus třeba jiný kaktus příště.

151 slov
1.5 minut čtení
6. 1. 2025
Emil Drábek
Meskalin.cz/Články/Pěstování vzácných druhů
Nejčastější chyby při pěstování vzácných kaktusů a jak se jim vyhnoutPopis nejčastějších problémů, které mohou nastat při pěstování vzácných kaktusů, a praktické rady pro jejich úspěšné pěstování.
1000 slov
10 minut čtení
19. 2. 2023
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky