Jak poznám, že jsem kaktus zalil moc nebo málo?
Mám doma kaktus, který jsem dostal na narozeniny a chci se o něj pořádně starat. Četl jsem spoustu informací o tom, jak je péče o kaktusy důležitá, ale mám obavy, že mu škodím. Zajímá mě, jak vlastně poznám, jestli jsem ho zalil moc nebo málo? Někde jsem slyšel, že kaktusy nemají rády přemokření, ale co když mu zase dám málo vody? Jaké jsou příznaky, které mi naznačí, že se něco děje? Myslím si, že je důležité sledovat jeho vzhled. Můžu třeba pozorovat barvu jeho trnů nebo zakrňování? Co když začnou trny hnědnout nebo se na rostlině objeví skvrny? Je to tím, že jsem ho přelil nebo naopak nezalil dostatečně? A co když kaktus začne mít měkké části? To by asi znamenalo moc vody, ale co když se stane opak a začne schnout a ztrácet tvar? Jak dlouho vlastně trvá, než si kaktus zvykne na nový režim zavlažování? A co teď dělat s těmi různými druhy kaktusů? Každý prý potřebuje jinou péči a já se v tom ztrácím. Kdo by mi mohl poradit, jak to s tím zaléváním správně uchopit? Mám si dělat nějaké poznámky, kdy a kolik mu dávám vody? Jaký je nejlepší způsob, jak zajistit optimální vlhkost pro můj kaktus? Odpovědí je určitě víc, ale kde začít?