Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že jsem kaktus zalil moc nebo málo?

Jak poznám, že jsem kaktus zalil moc nebo málo?

Mám doma kaktus, který jsem dostal na narozeniny a chci se o něj pořádně starat. Četl jsem spoustu informací o tom, jak je péče o kaktusy důležitá, ale mám obavy, že mu škodím. Zajímá mě, jak vlastně poznám, jestli jsem ho zalil moc nebo málo? Někde jsem slyšel, že kaktusy nemají rády přemokření, ale co když mu zase dám málo vody? Jaké jsou příznaky, které mi naznačí, že se něco děje? Myslím si, že je důležité sledovat jeho vzhled. Můžu třeba pozorovat barvu jeho trnů nebo zakrňování? Co když začnou trny hnědnout nebo se na rostlině objeví skvrny? Je to tím, že jsem ho přelil nebo naopak nezalil dostatečně? A co když kaktus začne mít měkké části? To by asi znamenalo moc vody, ale co když se stane opak a začne schnout a ztrácet tvar? Jak dlouho vlastně trvá, než si kaktus zvykne na nový režim zavlažování? A co teď dělat s těmi různými druhy kaktusů? Každý prý potřebuje jinou péči a já se v tom ztrácím. Kdo by mi mohl poradit, jak to s tím zaléváním správně uchopit? Mám si dělat nějaké poznámky, kdy a kolik mu dávám vody? Jaký je nejlepší způsob, jak zajistit optimální vlhkost pro můj kaktus? Odpovědí je určitě víc, ale kde začít?

208 slov
2.1 minut čtení
12. 8. 2024
Ludmila Jiránková

Kaktusy jsou docela odolné, ale zalévání je fakt důležitý. Jestli je přelitý, tak se často stává, že začne mít měkké části nebo dokonce uhnívá. To poznáš hlavně tak, že když ho zmáčkneš, tak by měl být tvrdý. Hnědnutí trnů nebo skvrny obvykle znamenají, že mu moc vody škodí. Naopak když mu dáváš málo vody, tak začne schnout, ztrácí tvar a může se stávat pomačkaným.

Dobrý tip je kontrolovat substrát – pokud je vrchní vrstva suchá, klidně ho zasaď. Kaktusy mají rády, když mezi zaléváním úplně proschnou. V létě můžeš zalévat každý týden až dva, v zimě pak klidně jednou za měsíc.

Nezapomeň, že každý druh kaktusu může mít trochu jinou péči. Takže když máš víc druhů, zjisti si konkrétně o každém z nich. A jo, poznámky jsou super nápad! Můžeš si třeba napsat datum posledního zalití a kolik vody jsi dal. Tím si ujasníš režim a nezapomeneš na to. Vlhkost v květináči zajistíš tím, že vybereš správný substrát a nedáváš mu do misky vodu. Takže hodně štěstí s kaktusem!

168 slov
1.7 minut čtení
5. 10. 2024
Barbora Kříčková

Každý kaktus je jiný, ale obecně platí, že je lepší zalévat míň než víc. Pokud kaktus začne mít měkké části nebo mu zhnědnou trny, pravděpodobně jsi ho přelil. To se stává často, protože voda se drží v půdě a kořeny pak začnou hnít. Naopak, když kaktus začne schnout a ztrácet tvar, tak mu můžeš dávat málo vody. Měj na paměti, že kaktusy obvykle potřebují vodu hlavně během růstové sezóny na jaře a v létě. Zkus kontrolovat půdu – pokud je suchá do hloubky 2-3 cm, tak ho můžeš zalít. A jo, ty skvrny a hnědnutí trnů určitě sleduj, to jsou jasné signály. Jak si zvykne na nový režim zavlažování? No, to může chvíli trvat, ale koukej na jeho reakce. Pokud se mu daří, měl by růst a vypadat zdravě. A pozoruj teplotu a světlo, to taky dost ovlivňuje potřebu vody. Můžes si dělat poznámky o zalévání, aby ses v tom vyznal. Různé druhy kaktusů mají různý nároky, ale pokud máš nějaký konkrétní typ, zkus zjistit jeho specifické potřeby. Můžeš najít fóra nebo skupiny zaměřené na sukulenty a kaktusy – tam ti určitě poradí víc.

184 slov
1.8 minut čtení
8. 8. 2024
Eliška Žáková
Meskalin.cz/Články/Pěstování vzácných druhů
Nejčastější chyby při pěstování vzácných kaktusů a jak se jim vyhnoutPopis nejčastějších problémů, které mohou nastat při pěstování vzácných kaktusů, a praktické rady pro jejich úspěšné pěstování.
1000 slov
10 minut čtení
19. 2. 2023
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky