Meskalin.cz/Fórum/Jak správně zavlažovat kaktusy doma?

Jak správně zavlažovat kaktusy doma?

Zajímá mě, jaký je nejlepší způsob, jak zavlažovat kaktusy doma? Mám několik různých druhů, od těch malých, co si koupíte v květinářství, až po větší exempláře, které jsem dostal darem. Zkoušel jsem je zalévat jako normální květiny, ale obávám se, že to není to pravé. Slyšel jsem, že kaktusy potřebují speciální péči a vodu, ale nevím přesně, jak na to. Kolikrát za měsíc bych měl kaktusy zalévat? Jak poznám, kdy mají dost vody a kdy naopak trpí nedostatkem? A co když je mám v bytě, kde je docela sucho nebo naopak vlhko? Měl bych se bát přelití nebo spíš vysychání půdy? Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké triky nebo metody, jak jim zajistit optimální podmínky. Třeba nějaké tipy na vhodnou půdu nebo hnojivo? Hlavně bych chtěl vědět, jestli existuje nějaký univerzální způsob zavlažování pro všechny druhy kaktusů nebo jestli se to liší podle specifických potřeb jednotlivých rostlin. Rád bych se dozvěděl víc o tom, jak se starat o své kaktusy tak, abych je udržel zdravé a vitální.

168 slov
1.7 minut čtení
31. 5. 2024
Irena Sýkorová

K zavlažování kaktusů je nejlepší přistupovat opatrně. Kaktusy většinou potřebují méně vody než běžné květiny. Ideální je zalévat je jednou za 2-4 týdny, ale záleží na ročním období a podmínkách. V létě, kdy jsou aktivní, tak klidně častěji, ale v zimě skoro vůbec. Dobré je nechat půdu mezi zálivkami úplně vyschnout, což poznáš podle lehkého sucha na vrchu substrátu. Pokud máš v bytě sucho, tak bys mohl zalévat častěji, ale zase pozor na přelití, to je nejčastější problém.

Co se týče půdy, doporučuje se speciální substrát pro kaktusy nebo směs s hrubým pískem. Hnojit můžeš během vegetačního období, ale stačí jednou za měsíc s hnojivem pro sukulenty. Nezapomeň, že každý druh může mít malinko jiné potřeby, ale obecně platí méně vody a dobrá drenáž. A jo, vždycky kontroluj kořeny – pokud jsou černé a měkké, tak si asi přelil. Tak si dej pozor a buď trpělivý!

146 slov
1.5 minut čtení
10. 11. 2024
Patrik Polák

Zavlažování kaktusů je fakt umění. Všechno se točí kolem správného množství vody a druhu kaktusu. Obecně platí, že v létě, když je teplo, můžeš kaktusy zalévat jednou za 2-4 týdny, ale v zimě stačí tak jednou za měsíc nebo i méně – záleží na tom, jaký máš doma klima. Nejdůležitější je, aby substrát mezi zaléváním úplně vyschnul. Když kaktus vypadá jako by měl scvrknutý vzhled, tak potřebuje vodu, ale pokud má měkké části nebo hnilobné skvrny, tak jsi ho asi přelil.

Když je v bytě sucho, tak to kaktusům většinou nevadí, ale na vlhku si dej pozor – tam může snadno dojít k plísni nebo hnilobě. Použij speciální substrát pro sukulenty nebo kaktusy, aby měla dobrý odtok vody. Hnojivo je dobré dávat během vegetačního období, třeba jednou za měsíc s pravidelným ředěním.

No a co se týče univerzálnosti, to fakt neexistuje. Každý druh má svoje specifika. Takže když si koupíš nový kaktus, koukni na jeho potřeby – některé mají rády víc vlhkosti a jiné zase méně. Tak drž palce a uvidíš, že ti to půjde!

173 slov
1.7 minut čtení
17. 9. 2024
Miroslav Machač
Meskalin.cz/Články/Pěstování vzácných druhů
Jak optimalizovat podmínky pro pěstování exotických rostlin v domácím prostředíObjevte, jak správně přizpůsobit podmínky pro úspěšné pěstování vzácných exotických rostlin v domácím prostředí pomocí světla, teploty a vlhkosti.
1000 slov
10 minut čtení
6. 9. 2023
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky