Meskalin.cz/Fórum/Jaké je nejlepší hnojivo pro exotické rostliny?

Jaké je nejlepší hnojivo pro exotické rostliny?

Zajímalo by mě, jaké hnojivo je nejlepší pro exotické rostliny, protože mám doma několik sukulentů a kaktusů, které bych chtěl pěstovat co nejlépe. Slyšel jsem, že některé hnojiva mohou být příliš silná nebo naopak slabá, a tak nevím, co si vybrat. Četl jsem, že pro různé druhy exotických rostlin může být potřeba jiná výživa, ale pořád jsem v tom zmatený. Myslíte si, že je lepší zvolit organické hnojivo nebo syntetické? A co například tekutá hnojiva versus granulovaná? Jak často by se vůbec mělo hnojit? Je pravda, že některé exotické rostliny nesnášejí velké množství dusíku? Zkoušel jsem se orientovat i podle barev listů a celkového vzhledu rostlin, ale nejsem si jistý, co všechno to znamená. Když už mluvíme o různých hnojivech, jaké značky máte dobrou zkušenost? Nechci investovat do něčeho, co nebude fungovat. Taktéž bych se chtěl zeptat na specifické potřeby kaktusů versus jiných sukulentů. Když jsem kupoval rostliny v obchodě, říkali mi něco o tom, jak důležité je dodávat správné živiny v různých ročních obdobích. Co si o tom myslíte? Jaké máte tipy na úspěšné hnojení exotických rostlin, abych mohl dosáhnout zdravého a bohatého růstu?

185 slov
1.9 minut čtení
24. 1. 2024
Soňa Bláhová

Pokud jde o hnojiva pro exotické rostliny jako sukulenty a kaktusy, doporučil bych zaměřit se na hnojiva s nízkým obsahem dusíku. Mnoho z těchto rostlin nesnáší příliš dusíku, což může vést k nežádoucímu růstu nebo dokonce k uhynutí. Osobně preferuji organická hnojiva, protože jsou šetrnější k rostlinám a půdě, ale syntetická mohou být také efektivní, pokud je to potřeba.

Tekutá hnojiva jsou super, protože se rychle vstřebávají, ale granulovaná mají dlouhodobější účinek. Hnojit bych doporučil jednou měsíčně v období růstu (jaro a léto) a v zimě spíš nechat rostliny odpočinout. Kaktusy potřebují méně živin než jiné sukulenty, takže je dobré mít hnojivo speciálně pro ně.

Co se značek týče, já osobně mám dobrou zkušenost třeba s hnojivy od firmy BioBizz nebo Canna. Je fajn sledovat barvu listů – pokud začnou žloutnout, může to být znak nedostatku živin nebo přehnojení. Takže to chce trošku pozorovat a experimentovat. Jo a určitě dej pozor na sezónu – na jaře a v létě je to nejdůležitější pro hnojení. Tak držím palce!

166 slov
1.7 minut čtení
18. 1. 2024
Ludmila Veselá

Takže, co se týče hnojení exotických rostlin jako sukulenty a kaktusy, je to fakt trochu věda. Obecně platí, že pro tyhle rostliny je lepší volit hnojivo s nižším obsahem dusíku. Můžeš zkusit nějaké speciální hnojivo pro kaktusy, co má víc fosforu a draslíku. Organická hnojiva jako vyzrálý kompost nebo rybí emulze jsou fajn, protože jsou šetrná, ale syntetická hnojiva často dodají rychlejší výsledky. Tekutá hnojiva se snadno používají a rychle se vstřebávají, ale granulovaná vydrží déle. Hnojit bys měl tak jednou za měsíc během vegetačního období, což je jaro a léto. Když vidíš, že rostliny mají žloutnoucí listy nebo ztrácí barvu, může to být signál, že něco není v pořádku s hnojením. Co se značek týče, tak jsou dobré třeba Hesi nebo Canna pro sukulenty a kaktusy. Jo a nezapomeň na to, že na podzim a zimu bys měl omezit hnojení, protože rostliny většinou přecházejí do klidového stavu. Takže pozor na množství živin a sleduj své rostliny!

157 slov
1.6 minut čtení
22. 4. 2024
Denisa Čermáková
Meskalin.cz/Články/Pěstování vzácných druhů
Jak optimalizovat podmínky pro pěstování exotických rostlin v domácím prostředíObjevte, jak správně přizpůsobit podmínky pro úspěšné pěstování vzácných exotických rostlin v domácím prostředí pomocí světla, teploty a vlhkosti.
1000 slov
10 minut čtení
6. 9. 2023
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky